Osvježava, zdrav je i pun vitamina C: NAJUKUSNIJI DOMAĆI SIRUP OD MALINA I TREŠANJA (RECEPT)

Ljeto je vrijeme kada je na našim trpezama obilje ukusnog voća i povrća. To je pravo vrijeme za pravljenje sirupa, koji osim što osvježavaju, našem tijelu daju i mnogo hraniljivih sastojaka.

Sirup od malina i trešanja je nešto najbolje što ste ikada probali. Nije vam potrebno veliko umijeće kako biste ga pripremili, a osim kao sok možete ga koristiti i kao dodatak voćnim salatama.
Sastojci: 1 kg malina, 250 g trešanja, šećer

Priprema:
Operite voće i izvadite koštice iz trešanja. Pomiješajte ih i izgnječite. Posudu poklopite i pustite da stoji 24 sata, a zatim sve prebacite u cjediljku i ostavite neko vrijeme da još malo odstoji, kako bi se ocijedio sav sok.

U njega dodajte šećer po ukusu. Stavite na vatru, sačekajte da proključa, a zatim smanjite temperaturu i kuhajte još nekoliko minuta. Obavezno kašikom skidajte pjenu koja će se pojaviti na površini tečnosti.

Sirup ponovno procijedite, ohladite i prelijte u čistu flašu sa poklopcem. Najbolje je sok čuvati na hladnom mjestu i popiti što prije, jer u njemu nema konzervanasa, pa se može pokvariti.