OSVETA VJEŠTICE: Iz usta izvlačila ugalj, pepeo, kosti i pileće perje

 Djevojčica je trpjela napade tokom kojih je bila oslijepljena i nijema. Neki su posvjedočili i da su je vidjeli nevidljivom silom kroz kuću.

Paisley u Škotskoj je u 17. vijeku bilo zloglasno mjesto suđenja vješticama, a zbog jezivih događaja koji su tamo odigrali, mnogi mještani i danas vjeruju da je grad proklet.

Sluškinjina kazna

Prema priči, davne 1696. godine, kada je vještičarenje i vračanje bilo strogo nezakonito, jedanaestogodišnja Christian Shaw, inače kći jednog Bargarranskog moćnika i bogataša, naglo se razboljela od neobjašnjivih i iznenadnih napada.

Zapravo, njeni simptomi su se upređivali sa onima zabilježenim tokom suđenja vješticama iza Salema nekoliko godina ranije.

Kako je njeno stanje postajalo sve gore, roditelji su je odveli doktoru uz Glasgowa po imenu Matthew Brisbane, ali ni on nije mogao odrediti tačnu dijagnozu. Djevojčicino stanje se još više pogoršalo pa je iz usta izvlačila stvari poput pramenova kose, slame, šljunka, uglja, kostiju, pilećeg perja i pepela.

Tokom napada, obraćala bi se porodičnoj sluškinji Catherine Campbell iako ona nije bila prisutna u sobi. Djevojka bi od sluškinje tražila da je vrati u normalno stanje, kao da je molila da je oslobodi prokletstva. Djevojčica je zapravo tvrdila je da postala žrtva nekoliko lokalnih vještica – uključujući sluškinju Catherine.

Između sluškinje i djevojčice je najvjerovatnije postojala zla krv jer je Christian prijavila majci da je Catherine jednom prilikom ukrala čašu mlijeka.

Vještice na sudu

Dani su prolazili, a djevojčica je još uvijek bila bolesna pa su se njeni roditelji za pomoć obratili lokalnom svešteniku koje je tvrdio da je Christian opsjednuta i da je muče vještice. Njen otac odmah je zatražio od vlasti da uhapse one koji su naudili njegovoj kćeri.

Iako je u to vrijeme djevojčica imenovala samo Catherine Campbell i staru udovicu Agnes Naismith kao svoje mučitelje, na kraju je otkrila još nekoliko imena. Optužila je ukupno 35 ljudi, a od njih sedam je zatraženo da se pojave pred gradskom komisijom –  Margaret Lang, John Lindsay, James Lindsay, John Reid, Margaret Fulton, Catherine Campbell i Agnes Naismith.

Kada je sveštenik James Hutchison održao svoju propovijed komisiji tokom suđenja za vještice u Paisleyu, tvrdio je da je su oznake na djevojčicinom tijelu zapravo znakovi vještice, iako je nekoliko doktora reklo da imaju prirodne uzroke.

Porotnici uglavnom nisu imali drugog izbora nego da optužene proglasi krivima, jer im je tužitelj zaprijetio da će, ako izglasaju oslobađajuću presudu, biti “pomagači svim bogohulstvima, otpadništvima, ubistvima, mučenjima i zavođenjima itd.”  Stoga je svih sedam optuženih proglašeno krivim za vještičarenje.

Sahranjeni na raskršću

Ali, tu nije kraj priče jer je jedna od optuženih, Agnes Naismith, navodno bacila kletvu na sve koji su bili na suđenju uključujući i njihove potomke. Mnogi su to shvatili ozbiljno jer je za svaku buduću tragediju u gradu čak i godinama nakon suđenja, bilo krivo Agnesino prokletstvo.

Jedan od optuženih John Reid počinio je samoubistvo u svojoj ćeliji, a ostalih šest je obješeno i spaljeno na Gallow Greenu u Paisleyu 10. juna 1697. godine.

Ovo je bilo posljednje masovno pogubljenje optuženih za vještičarenje u zapadnom dijelu Evrope. Svi su sahranjeni na raskršću gdje Maxwellton Street prelazi George Street, tako da se duhovi navodnih vještica nisu mogli vratiti iz zagrobnog života kako bi širili teror po gradu. Čak je i potkovica bila postavljena na cestu kao dodatna predostrožnost.

Što se tiče djevojčice Christian Shaw, ona je ozdravila i postala uspješna poslovna žena u industriji konca.

Kampanjom iz 2008. godine od škotskog parlamenta se tražilo pomilovanje optužene sedmorke. Iako je odluka o pomilovanju još uvijek na čekanju, 2010. godine priređena je dirljiva ceremonija u spomen na optužene.