Ostrvo Old Providence – raj na zemlji gdje muškarci nestaju bez traga!

Na tom ostrvu živi manje od 6000 ljudi, potomci su gusara, a rijetki žele pričati o razlozima nestanka svakog četvrtog muškarca. Ipak, neki su se ohrabrili.

Old Providence je predivno ostrvo u Karipskom moru. Svako ko tamo dođe prvi put pomisli ” koja divota”, “raj na zemlji” – plaže prekrivene bijelim pijeskom, kristalno čisto more, sunce, palme, šum valova, lagani povjetarac, nema užurbanosti, dio svijeta koji čovjek još nije uspio uništiti. Ali,ovaj kolumbijski otok skriva veliku tajnu o kojoj rijetki žele otvoreno progovoriti.

Tamo svaki četvrti muškarac nestane, otprilike oko njih 800 do sad što je velika brojka obzirom da na otoku živi između 5000 i 6000 ljudi. Neki su sakupili hrabrosti reći zašto se to tamo događa. Ne radi se o nerazjašnjenom misteriju već o ljudima koji su trgovinom drogom pokušali poboljšati životni standard. Neki sjede po zatvorima, a ostali su zaista nestali i nikad ih nisu pronašli. Mještani sumnjaju da su ih dileri ubili, a tijela sakrili ili uništili.

Stanovnici ostrva nerado se prisjećaju kako su ih kolumbijski dileri drogom otkrili prije nekoliko godina. Shvatili su da im je upravo njihovo ostrvo na odličnoj lokaciji kao zadnja karika u proizvodnji i trgovini droge. Saznali su kako su mještani vrhunski pomorci koji, zahvaljujući svojim precima-gusarima, dobro poznaju svaki dio okeana pa su ih za hiljade dolara počeli zapošljavati za upravljanje njihovim gliserima i drogu transportiraju bilo gdje, od Hondurasa do Floride, piše BBC.

– Moj sin sjedi u zatvoru u SAD-u zbog droge. Već je odslužio kaznu zatvora od šest godina, ali ponovo je prevozio drogu i ponovo su ga uhvatili. Napravio je to jer ovdje nije mogao pronaći nikakav posao. Većina porodica na otoku pogođena je ovime, na ovaj ili onaj način. Mi konstantno gubimo naše momke – rekla je jedna žena koja smatra da bi se to moglo zaustaviti otvaranjem radnih mjesta, a to bi bilo moguće razvojem turizma jer je ostrvo zaista predivan.

Kaže da je najgore porodicama čiji mladići su samo nestali jer ne znaju jesu li živi ili mrtvi, kao niti što im se dogodilo te gdje su im tijela da ih barem pristojno pokopaju. Postoje porodice u kojima je nestalo ili su u zatvorima više njih. Primjer je jedna u kojoj su u zatvoru pradjed, deda, otac i sin.