OŠTEĆEN ŽELUDAC ŠALJE SIGNALE PREKO KIČME!

Unutrašnji organi povezani su s kičmom kao s osovinom u automobilu. Zbog toga nije ni čudo što poslije deformacije međupršljenskog diska nastaje jak bol koji se širi na druge dijelove tijela, a najčešće na želudac. Bol se može širiti i dalje, niz stomak

 

Nevjerovatno je koliko nas ljudski organizam može iznenaditi – sve je neraskidivo povezano, baš kao tijelo i duša. Međutim, procesi funkcionisanja organizma nekad ostave u čudu sve, pa i same ljekare.

Bolove u želucu praćene mučninom, gorušicom i nagonom na povraćanje – što je veoma slično simptomima običnog gastritisa – možete osjetiti čak i ako ne jedete prženu, masnu ili ljutu hranu. Njihov se uzrok najvjerovatnije krije u nekom oboljenju kičme.

Obratite pažnju na ovu informaciju – kako poslije nekoliko mjeseci ne biste saznali da umjesto želuca treba da liječite kičmu. Ako ste zbog simptoma gastritisa prešli na kašastu hranu i supe, a pritom osjećate još jači bol – obavezno ultrazvučno pregledajte želudac, jetru i žučne puteve. Ljekari će na osnovu ovakvog nalaza zaključiti ima li nekih poremećaja. Međutim, ako je sve u redu, a bol ne prestaje – obratite se neurologu.

U slučaju ovako jakih, refraktornih bolova (potiču s drugog mjesta a odražavaju se na želudac), preporučuje se i rendgen kičme, ili pak magnetna rezonanca. Najčešći uzrok bola je neki blaži oblik osteohondroze ili diskushernije, što pritiska viscelarni nerv (senzitivni, unutrašnji) za inervaciju želuca.

Unutrašnji organi povezani su s kičmom kao s osovinom u automobilu. Zbog toga nije ni čudo što poslije deformacije međupršljenskog diska nastaje jak bol koji se širi na druge dijelove tijela, a najčešće na želudac. Bol se može širiti i dalje, niz stomak (kao u slučaju zapaljenja slijepog crijeva), a sve te tegobe mogu biti praćene i mučninom, gorušicom i težinom u stomaku, kao i nadimanjem, pa čak i temperaturom.

Bol u stomaku može nastati i zbog degenerativne osteohondroze, pri rotiranju trupa i činjenju naglih pokreta.

Ako je kriv želudac

Može se dogoditi i obrnuto: čovjeka nekad boli kičma, a razlog je skriveni čir (ulkus) u digestivnom traktu. U slučaju čestih opstipacija (zatvora), meterizama i abdominalnog pritiska na crijeva – naprežu se mišići kičme i kostiju kičmenog stuba. Usljed konstantnog pritiska i napregnutosti mišića slabe veze i tetive, a posljedica je kasniji išijas. Nažalost, s vremenom se, usljed nepravilnog držanja tijela, gubi težište same kičme.

Simptom infarkta

Ponekad iznenadni bol u stomaku može biti i simptom srčanog udara. Najčešće dolazi s lijeve strane, a može biti praćen i nadutošću i stalnim povraćanjem. Dakle, osjetite li bolove u stomaku praćene zadihanošću, bljedilom i cijanozom usana (modra usta)… – odmah potražite pomoć kardiologa.

(aura.ba)