Ostanite zdravi i u formi uz dijetu ratnika: Kako se hrane moderni ratnici

Šta treba da znate o neobičnom konceptu ishrane Orija Hofmeklera.

Iako je post prisutan u svijetu još od antičkih vremena, u posljednje vrijeme postao je izuzetno popularan način za brzo skidanje kilograma. Ratnikča dijeta kombinuje duže periode posta sa kratkim perodima jedenja, a kao rezultat vam donosi gubitak kilograma za relativno kratko vrijeme. Pored toga uz pomoć ove dijete vaša energija bi trebala da se poboljša, a um razbistri.

Knjiga “Dijeta ratnika” Orija Hofmeklera prvi put se pojavila 2002. godine i odmah je postala bestseler. Od tada je više puta preispitana, dobila je mnogo pozitivnih kritika, a takođe je više puta postala predmet diskusija nutricionista širom svijeta.

Izdržljivost rimskih legionara

Autor knjige, Ori Hofmekler, svojevremeno je služio u izraelskim specijalnim snagama. Tamo se zainteresovao za fenomen nevjerovatne izdržljivosti rimskih legionara, koji su svakodnevno trenirali nekoliko sati i aktivno učestvovali u borbama. Nakon službe, nekoliko godina posvetio je proučavanju dijetetike, fiziologije, biohemije i vojne istorije.

Hofmekler je došao do zaključka da kontrolisani post ima blagotvoran uticaj na čovjeka: može da očisti organizam, efikasno sagorijeva masti i poboljša metabolizam.

Osnovna pravila

Dijeta ratnika podrazumijeva da će osoba voditi aktivan životni stil: autor ne prisiljava čitaoce da se svakodnevno bave sportom, ali morate povećati količinu fizičke aktivnosti. Na primjer, trebalo bi da napustite lični prevoz i hodate više, a umjesto lifta se penjete stepenicama.

Metoda se zasniva na još jednom gvozdenom pravilu: moraćete da odbijete doručak i ručak, ali uveče možete da imate bogatu večeru. Ishrana je podijeljena u dvije faze: post i prejedanje, 20 sati dnevno treba postiti i 4 sata jesti.

Faza posta podrazumijeva nepotpuno odbijanje hrane: u ovom trenutku je dozvoljeno piti svježe cijeđene sokove ili jesti svježe voće, povrće, orašaste plodove. Uveče počinje faza prejedanja. Možete jesti gotovo sve, ali određenim redoslijedom: prvo vlakna (povrće), zatim proteine i masti i na kraju ugljene hidrate.

Lijep bonus: nema ograničenja u količini hrane koja je uzeta prije spavanja.

 Bez pice i kolača prije spavanja

Tokom službe u specijalnim snagama, Ori je primijetio da preskakanje obroka tokom dana povoljno utiče na njegovo dobro stanje. Kasnije je otkrio da rimski legionari, japanski samuraji, kozaci ne jedu tokom dana, a pre odlaska u krevet dozvoljena im je bogata večera.

Večera na dijeti ratnika ne smije se mnogo razlikovati od obroka pravog ratnika. Očigledno da legionari i samuraji nisu jeli picu i kolače prije spavanja. Morate davati prednost prirodnoj i jednostavnoj hrani: mesu, povrću, voću, kaši, orasima.

Vježbanje tokom Ratničke dijete

Dok ste na ovoj dijeti vježbanje je preporučljivo, a za što bolje rezultate ono je čak i obavezno. Ako želite što više masnih naslaga da izgubite najbolje bi bilo da u toku sedmice imate nekoliko kardio treninga, kao i treninga snage. Jedna od bitnih stvari je da se tokom cijele ove dijete i treninga što više hidrirate vodom u toku dana.

Prednosti dijete 

Autor knjige smatra da je glavna prednost dijeta ratnika moćna detoksikacija i efikasno sagorijevanje masti.

„Pothranjenost (ili kontrolisano gladovanje) pokreće proces liječenja na dva glavna načina: prvo, imate više neiskorišćene energije, jer se ne troši na varenje hrane, i drugo, proces detoksikacije se tokom ove faze dešava kao dio liječenja i očuvanja zdravlja“, kaže autor metodologije.

A zbog povećane osjetljivosti na insulin, masti iz ove ishrane sagorijevaju se mnogo brže, čak i bez smanjenog unosa kalorija. Ovu su činjenicu dokazali i naučnici sa Državnog univerziteta u Louisiani: otkrili su da kratki periodi posta poboljšavaju oksidaciju masti. Studija je takođe opovrgnula rasprostranjeni mit da jedenje prije spavanja promoviše debljanje.

Da biste se pridržavali principa ishrane ratnika, vrijedi posjedovati gvozdenu snagu volje. Oni koji još nisu spremni žrtvovati doručak i ručak mogu pokušati jesti na sistemu nekoliko dana – rezultat neće dugo čekati.