Ostaju li vam tragovi od čarapa na nogama: EVO ŠTA TO OTKRIVA O VAŠEM ZDRAVLJU

Vjerovatno ste primijetili da rubovi čarapa ponekad ostave crvenkaste tragove na vašim nogama. Ako se to dogodilo jednom ili dva puta, moguće je da rub vaših čarapa vrlo čvrst tako da pritiska nogu. Ali, ako vam stalno ostaju tragovi, to je znak da vaše tijelo pokušava da vam nešto kaže.

Zbog toga Brightside ukazuje na probleme sa zdravljem koje nam tragovi od čarapa mogu otkriti.

Tragovi od čarapa mogu biti znak visokog krvnog pritiska
Ako imate osjećaj da su vam noge jako natekle, razlog može biti višak tečnosti koja se nakuplja u donjim dijelovima vaših nogu. To uglavnom nije bolno, ali nošenje čarapa može biti neprijatno. Visok krvni pritisak uzrokovan je zadržavanjem tečnosti te je srcu teže da prenosi krv tijelom. Tijelo odgovara zadržavanjem tečnosti koja se većinom slegne u nogama ili stopalima.

Varikozne vene
Kada vene u našim nogama postanu slabe, one ne mogu dovoljno brzo da vrate krv u vaše srce. Krv se tada nakuplja u venama u nogama, te one bolno oteknu. To doprinosi nastanku varikoznih vena. Ako redovno primjećujete tragove od čarapa, onda vaše tijelo možda pokušava da vam kaže da vaše vene ne propuštaju krv nazad do srca.

Tragovi od čarapa mogu biti znak dehidratacije
Ako vaše tijelo ne dobija dovoljno vode, onda može doći do štete na krvnim sudovima. Oštećene vene mogu početi da cure i ta se tečnost nakuplja u okolnom tkivu – najčešće oko zglobova i u stopalima. Tragovi od čarapa koji se pojavljuju oko vaših zglobova možda govore da vam je tijelo dehidrirano.

Posljedica lijekova
Određeni lijekovi mogu dovesti do oticanja nogu. Neke vrste antidepresiva i lijekova za krvni pritisak mogu dovesti do neprijatnog osjećaja oticanja nogu. Određene vrste kontracepcijskih pilula (naročito one koje sadrže estrogen) mogu promijeniti količinu hormona u tijelu žene i dovesti do zadržavanja vode i oticanja nogu.

Šta učiniti ako vam na nogama neprestano ostaju tragovi od čarapa?
Ako su tragovi od čarapa na nogama česti, najbolje je konsultovati se sa ljekarom. Ali možete i poboljšati to stanje primjenom jednostavnih preporuka:smanjite količinu soli u ishrani, održavajte zdravu tjelesnu težinu, nosite kompresivne čarape, često mijenjajte položaj i nemojte predugo stajati niti sjediti, nosite udobnu obuću u s niskom petom