Osnove dobrog zdravlja: Evo šta je tijelu potrebno za normalno funkcionisanje

Jeste li se ikada zapitali šta nam je sve potrebno kako bismo normalno funkcionisali?

Kada ste odabrali put ka zdravlju krenut ćemo s osnovama kojima treba približiti pojmove vezane uz dodatke prehrani.

HRANJIVE TVARI

Ljudskom tijelu potreban je širok spektar hranjivih tvari potrebnih poradi održavanja dobrog zdravlja. Hranjiva tvar ili nutrijent je tvar koja utječe na energetsku i biološku vrijednost hrane, a pod njima podrazumijevamo: bjelančevine, ugljikohidrate, masti, vlakna, natrij, vitamine i minerale prisutne u značajnijoj količini. Hranjive tvari dijelimo na esencijalne i neesencijalne u ovisnosti od toga da li ih tijelo može samo stvarati ili ih je životno potrebno unositi putem hrane. Esencijalne hranjive tvari naše tijelo ne može proizvesti ili ih proizvodi ali ne u dovoljnim količinama stoga ih je za nas organizam potrebno pribaviti putem hrane.

Hranjive tvari uključuju ugljikohidrate, esencijalne aminokiseline, esencijalne masne kiseline, vitamine, minerale i vodu.

UGLJIKOHIDRATI

Pojam ugljikohidrati označava hranu posebno bogatu složenim ugljikohidratom škrobom (poput žitarica, kruha i tjestenine) ili jednostavnim ugljikohidratima poput šećera (prisutnima u slatkišima, džemovima i desertima). Ugljikohidrati su glavno metabolitičko gorivo u biljaka, životinja i čovjeka. Biljke ih mogu sintetizirati, a životinje i čovjek ih moraju unijeti hranom.

AMINOKISELINE

Aminokiseline su gradivni blokovi proteina. Imaju širok raspon uloga i izuzetno su važne za optimalan rad našeg tijela. Njihov prvi i osnovni zadatak je sinteza proteina. Postoji 20 “standardnih” aminokiselina od kojih je njih 9 nazvano esencijalnim amino kiselinama što znaci kako se moraju uzeti hranom jer ih tijelo nije u mogućnosti proizvesti.

ESENCIJALNE MASNE KISELINE

Nas organizam sposoban je sintetizirati skoro sve masne kiseline koje su mu potrebne za normalno funkcioniranje osim tri esencijalne masne kiseline (arahidonsku, linolnu i linolensku kiselinu). Ove tri esencijalne masne kiseline su vrlo važne. U nas organizam unosimo ih putem hrane biljnog i životinjskog podrijetla. One pomažu pravilnom radu stanica i organa, a od njih se stvaraju spojevi slični hormonima koji upravljaju širokim spektrom životnih funkcija, kao sto su krvni pritisak, zgrušavanje krvi, masnoća, imunološko stanje te upalni odgovor na prijetnju infekcije. Važno je napomenuti kako se od esencijalnih masnih kiselina u organizmu stvaraju nizovi omega-6 i omega-3 masnih kiselina.

VITAMINI

Vitamini su esencijalne hranjive tvari neophodne kao pomoć osnovnim biohemijskim reakcijama u našem organizmu. Oni nas štite, pomažu i smanjuju rizik obolijevanja od raznih pa čak i od malignih bolesti. Utječu na stanje našeg organizma smanjujući umor i iscrpljenost a poznato je kako blagotvorno utječu na starenje našeg organizma. Vitamini pomažu tijelu iskoristiti ugljikohidrate, masnoće i bjelančevine, koje su nužne za normalan rast, probavu, mentalne procese i za povećanje otpornosti organizma od infekcija. Ljudski organizam nije sposoban sintetizirati vitamine u dovoljnoj količini a pojedine uopće i ne može sintetizirati pa se tako manjak te sposobnosti rješava unošenjem hrane.

MINERALI

Kada govorimo o mineralima mislimo u biti na mineralne hranjive tvari odnosno hemijske elemente potrebne svim živim organizmima. Najvažnije mineralne hranjive tvari su kalcij, magnezij, kalij, natrij, cink i jod. Otprilike 16 kemijskih elemenata potrebno je za biohemijske procese u čovjeku.

(dnevno.hr)