Osmo čudo svijeta: POGLEDAJTE CRKVU SV. JURAJA KOJA JE “PROPALA” U ZEMLJU

Na ovom području ima sveukupno 11 crkava izrezbarenih iz stijene koje se nalaze na popisu UNESCO-ove Svjetske baštine, no upravo se ova posvećena sv. Jurju smatra najpoznatijom.
Crkva sv. Jurja u Lalibeli u Etiopiji često se naziva osmim čudom svijeta. Riječ je o monolitnoj crkvi i mjestu hodočašća za vjernike Etiopske pravoslavne tevahedo crkve u regiji Amhara koja je izrezbarena u sedimentnoj stijeni vulkanskog porijekla.

Iako se na prvi pogled čini kao da je propala u zemlju, zapravo je rezbarena u smjeru “prema dolje“. Dimenzije kompleksa su 25 x 25 x 30 metara. Njenu izgradnju naredio je etiopski kralj Gebre Meskel Lalibela iz dinastije Zagaj krajem 12. vijeka jer je želio stvoriti novi Jerusalem.
Na tom području ima sveukupno 11 crkava izrezbarenih iz stijene koje se nalaze na popisu UNESCO-ove Svjetske baštine, no upravo se ova posvećena sv. Jurju smatra najpoznatijom.

Ako posmatrate fotografije crkve iz zraka, učinit će vam se da je nemoguće ući u nju. Ne brinite se, ne trebate do nje skakati. U blizini je napravljen kanjon koji se pretvara u tunel, a on vodi do crkve.
U crkvi se nalazi jednostavan oltar posvećen sv. Jurju te replika Kovčega saveza u kojem su se nalazile kamene ploče s Deset zapovijedi. Zadnji dio nije otvoren za javnost.

Kako zapravo izgleda neobična crkva, pogledajte u našoj fotogaleriji.