Oslobodite se stresa za samo 60 sekundi!

Stres je sastavni dio života. Ako ste primijetili da ste već na početku dana umorni, nervozni i mrzovoljni, to znači da su vaš mozak ‘okupirale’ negativne misli. One ostaju u našoj memoriji i stalno se ponavljaju poput pokvarene ploče. Ipak, postoji tehnika koja u samo jednoj minuti može riješiti problem.

 

Stres je postao naša svakodnevica. Kroz naš mozak tokom dana prođe 40 do 60 hiljada misli, a većina njih vrti se oko briga oko stvari koje su se dogodile, koje se događaju ili koje će se tek dogoditi. Negativne su misli one koje se stalno ponavljaju te nas najviše okupiraju, a time i umaraju.
Upravo zbog toga, mozak postaje preopterećen, a posljedica toga je snažan osjećaj umora, iscrpljenosti i nervoze, zbog čega na kraju dana ‘padamo’ s nogu te postajemo mrzovolji i neraspoloženi.

Ali, zahvaljujući jednostavnom triku koji traje samo minutu stres može postati prošlost, a vaš um bistar i pozitivan. Riječ je o tehnici koja fokusira mozak na druge situacije te mu naređuje da zaboravi ponavljajuće (stresne) misli.
Ovu tehniku možete upotrijebiti na bilo kojem mjestu, a pomoći će vam da kontrolišete svoje misli i ‘ispraznite’ glavu.

TEHNIKA PROTIV STRESA

1. Zatvorite oči i fokusirajte se na zvukove oko vas. Beba koja plače, kolege koji tipkaju po tastaturi kompjutera, automobili u prometu…

2. Udahnite duboko
te izdahnite, kao kada se želite koncentrisati.

3. Nastavite s dubokim disanjem
pet puta zaredom se maksimalno fokusirajte na to.

4. Tijekom disanja,
osluškujte zrak od samog ulaska u vaše tijelo kroz nosnice, dok puni vaša pluća do izlaska iz vašeg tijela tokom izdisaja. Pokušajte osjetiti je li zrak koji izlazi topao ili hladan.

5. Uz pomoć osjetila sluha
, vaš će mozak na trenutak zaustaviti ponavljajuće negativne misli.