Osjećaš li se loše i depresivno, znanstvenici kažu: Peci kolače!

S obzirom da je pekarski posao uistinu zahtjevan, većina ljudi koji se bave njime uglavnom su sretni i pozitivnog raspoloženja tokom cijele radne sedmice. To nije slučajno, jer je nedavno znanstveno dokazano da je pečenje kolača izuzetno dobro za tvoje mentalno zdravlje.

Prema nedavnom istraživanju na Novom Zelandu, objavljenom u Journal of Positive Psychology, kreativno izražavanje poput kuhanja ili pečenja čini ljude sretnijima, prenosi portal Bake.

Istraživači su pratili 658 ispitanika, koji su vodili dnevnik o svojim svakodnevnim aktivnostima i emocionalnom stanju kroz vremenski period od dva tjedna i otkrili kako su oni koji su se bavili kuhanjem ili pečenjem bilježili više pozitivnih emocija nakon kulinarskih aktivnosti.

Za pekare je pečenje kolača i drugih stvari duplo zadovoljstvo jer svojim kuhanjem uveseljavaju i sebe i druge.  Zato, ako se osjećaš loše, psiholozi kažu da možeš svaki dan peći kolače za garantirano bolje raspoloženje, a ovo je doba godine idealno za to.

Pored lošeg raspoloženja, kuhanje pomaže i kod smanjivanja simptoma ADHD-a i anksioznosti zbog mjerenja sastojaka i koncentracije uložene u pekarski proces.

Melanie Denyer, kuharica i poduzetnica iz Londona primijenila je ovu terapiju u punom smislu otvorivši Depressed Cake Shop, pekarsku platformu za podizanje svijesti o mentalnim bolestima koja također prikuplja novac za sve humanitarne udruge povezane s mentalnim zdravljem.

Ona promovira pečenje kolača kao korisnu tehniku za liječenje mentalnih bolesti: “Mnogi od nas se okreću kuhanju kada se osjećaju potišteno.”, objašnjava te nadodaje kako neki od polaznika dolaze bez ikakvog prethodnog kulinarskog iskustva te se liječe kroz samo učenje o tome kako se nešto treba pripremiti, prenosi portal miss7.