Osim što je ukusan,bijeli luk snižava pristisak i jača imunitet!

Bogat je vitaminom C koji je koristan pri zaštiti od prehlade kao i od unutrašnjih infekcija


Nezamjenjivim ukusom, bijeli luk vlada kuhinjama već vijekovima.

POBOLJŠAVA KARDIOVASKULARNO ZDRAVLJE

Sastojci bijelog luka proširuju krvne žile te smanjuju krvni pritisak, tvrdi dr. Vilijam W. Li, a dodavanjem samo dva čena bijelog luka snizićete krvni pritisak, poboljšati zdravlje srca te usporiti razvoj srčane bolesti kod starijih osoba.

POBOLJŠAVA IMUNITET

Bijeli luk podstiče otpuštanje obrambenih imunoloških ćelija tijela koje brišu sve nepoželjne nametnike te štiti od infekcija, kazao je dr. Li. Osim toga bogat je vitaminom C koji je koristan pri zaštiti od prehlade kao i od unutrašnjih infekcija.

PODSTIČE MRŠAVLJENJE

Neka istraživanja pokazala su kako je bijeli luk odličan za kontrolisanje, ali i smanjenje tjelesne težine. Bijeli luk poboljšava izgled kože jer pospješuje elastičnost kože, a usporava i starenje.

– Bijeli luk je dobar i u borbi protiv bora – tvrdi nutricionistkinja Lisa Ričards.

Kako bi pri svakom kuhanju s bijelim lukom dobili sve njegove beneficije, luk pri kuhanja zdrobite pa ostavite da stoji na sobnoj temperaturi do 10 minuta kako bi otpustio sve korisne enzime.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!