Osam znakova tijela da vam fali vitamin C

Osobe sa niskim nivoom vitamina C veoma brzo se umaraju, a raspoloženje im se mijenja nevjerovatnom brzinom

Vitamini i minerali neophodni su za cjelokupno zdravlje organizma, a vitamin C je među najvažnijima. Većini ljudi je poznato da ovaj vitamin poboljšava imunitet i da štiti od mnogobrojnih oboljenja.

Međutim, on je mnogo važniji: doprinosi rastu ćelija, poboljšava cirkulaciju i generalno doprinosi sposobnosti tijela da se razvija i održava.

Nedostatak ovog vitamina može biti ozbiljan problem. Sljedećih osam znakova ukazuju da vitamin C nedostaje vašem organizmu:

Umor

Osobe sa niskim nivoom vitamina C veoma brzo se umaraju (čak i nakon dovoljne količine sna) i imaju smanjen nivo energije. Međutim, pošto se umor može povezati sa različitim bolestima, nedostatak C vitamina može biti teško dijagnostikovan kao jedan od uzroka.

Promjene raspoloženja

Nedostatak C vitamina može uticati i na emotivno stanje, a to se najčešće ogleda u veoma “kratkom fitilju” i razdražljivosti, čak i ako osobe inače nisu sklone promjenama raspoloženja.

Gubitak tjelesne težine

Nizak nivo vitamina C može dovesti do neobjašnjivog gubitka tjelesne težine pa čak i do pojave neuhranjenosti.

Bol u tijelu

Tupi, pulsirajući bol u mišićima i/ili u zglobovima može signalizirati nedostatak vitamina C, iako ovaj simptom ponekad može proći nezapaženo ili se zamijeniti drugim oboljenjima, kao što je artritis.

Nastanak modrica

Još jedan znak koji može ukazivati na nedostatak vitamina C u organizmu jeste i lako nastajanje modrica. Ukoliko primijetite da vam se stvaraju modrice, čak i nakon lakših “udaraca” ili ukoliko imate modrice po tijelu, a ne možete da se sjetiti da ste se udarili, bilo bi najbolje da se obratite doktoru.

Oralna oboljenja

Vitamin C je neophodan za dobro oralno zdravlje pa njegov nedostatak može uticati na propadanje desni. Ovo oboljenje je nakada bilo poznato i pod nazivom skorbut, a ono je i znak da je nedostatak vitamina C veoma ozbiljan.

Suha koža i kosa

Kosa koja je suha, čak i nakon redovnih tretmana regeneratorom i suha koža koja je iritirana čak i nakon redovnih upotreba kreme takođe može biti znak manjka vitamina C u organizmu.

Infekcije

Budući da je vitamin C neophodan za cjelokupno zdravlje, kao i za zdravlje imunog sistema, njegov nedostatak može uticati na slabljenje imuniteta i brže i češće razvijanje prehlade, gripa i drugih infekcija.