Osam znakova koji govore da ste možda dehidrirali

Budući da temperature napokon rastu i ljeto nam se približava, pravo je vrijeme da se pregledaju naše navike hidratacije.

Naravno, pijenje dovoljno vode važno je bez obzira na godišnje doba, ali obično se znojimo više po vrućem vremenu. Toplina ponekad može vrlo suptilno utjecati na tijelo. Ako ste vani na suncu, može vam trebati od samo 30 minuta do nekoliko sati da vrućina uzrokuje dehidraciju, mučninu ili probleme s koncentracijom, rekao je profesor medicine, dr. Corey Slovis. Dehidracija je ozbiljan zdravstveni problem. Studija objavljena u American Journal of Public Health pokazala je da više od polovice sve djece i adolescenata u SAD-u ne pije dovoljno vode, piše Today.

“Ljudi ne shvaćaju koliko tekućine mogu izgubiti tijekom vrućine ili tijekom vježbanja”, objasnio je dr. Michael F. Bergeron, predsjednik i glavni izvršni direktor Youth Sports of the Americas.

“I važno je napomenuti da su vaše potrebe za hidratacijom vrlo individualne”, dodao je.

Štoviše, ovo je zdravstveno pitanje ozbiljnije nego što možda mislite i zbog njega biste mogli završiti u bolnici. Toplinski udar je hipertermija praćena sistemskim upalnim odgovorom koji uzrokuje višestruko zatajenje organa i često smrt. Simptomi su temperatura viša od 40°C i promijenjeno psihičko stanje, a znojenja često nema.

“Jedan od najranijih znakova bolesti povezane s vrućinom je to da se jednostavno ne osjećate dobro”, rekao je Slovis: “Ne postoji nijedan specifični simptom.”

Koliko tekućine trebamo svaki dan? Ovisi. Evo nekoliko znakova da biste mogli biti dehidrirani.

1. Povećana žeđ i suha ili ljepljiva usta

“Ako osjećate žeđ, već ste dehidrirali”, objasnila je dr. Laura Goldberg, specijalistica pedijatrijske sportske medicine na Odjelu za sportsku medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta Case Western Reserve. Najlakše je početi piti vodu (i napitke s elektrolitima) čim to primijetite, ali pokušajte ne dopustiti da dođete do ove točke.

Za žene Nacionalna akademija znanosti preporučuje 2.7 l vode dnevno, a za muškarce 3.7 l vode.

2. Umor, zbunjenost ili ljutnja

Studije su otkrile da blaga razina dehidracije može utjecati na vaše raspoloženje i kognitivne funkcije. To je osobito često kod mladih ili starijih osoba, koje se mogu činiti manje opreznima ili zaboravnima.

Studija Laboratorija za ljudske performanse Sveučilišta Connecticut otkrila je da čak i blaga dehidracija može promijeniti čovjekovo raspoloženje, energiju i sposobnost jasnog razmišljanja.

3. Suhe oči ili zamagljen vid

“Kada već duže vrijeme vježbate, znojite se i razina ukupne tjelesne tekućine opada, a to može rezultirati suhoćom očiju ili zamućenjem vida”, rekla je Goldberg, koja je također napomenula da će dijelovi tijela koji su inače vlažni biti suhi ili nadraženi.

4. Glavobolja ili dezorijentacija

Dehidracija može rezultirati glavoboljom ili migrenom, nesvjesticom ili delirijem.

“Vidjela sam maratonce kako trče u cik-cak jer su dehidrirali. Ne možete donositi odluke i osjećate se kao da ste u deliriju”, objasnila je Goldberg.

“Možda ćete također osjetiti slabost, vrtoglavicu ili mučninu jer tijelo nema dovoljno tekućine za slanje u druge dijelove tijela. To bi također moglo rezultirati iscrpljivanjem topline. Možete se srušiti ako ne prestanete vježbati i ne ohladite se”, upozorio je Bergeron, koji je također dodao da ti specifični simptomi mogu biti i znakovi prekomjerne hidratacije, pa budite svjesni koliko pijete.

5. Grčevi

“Ako ste vježbali, prirodno je da osjećate umor u nogama, ali ako imate grčeve u mišićima, to je ozbiljan znak dehidracije”, objasnila je Goldberg. To se događa zbog gubitka vode i soli iz tijela.

Da se to ne bi dogodilo, važno je piti sportske napitke koji sadrže natrij ili grickati slane perece ili nemasne sireve. Natrij pomaže vašem tijelu da se ponovno hidratizira i zadrži vodu.

6. Nedostatak znoja

Prema Goldberg, ovo je jedan od ozbiljnijih znakova dehidracije. To znači da je vašem tijelu potrebna voda.

7. Tamna mokraća

“Mokraća boje slame ili svjetložute boje znači da ste pravilno hidratizirani. Ako vam je mokraća tamna ili ako u njoj ima krvi, morate odmah prestati s vježbanjem”, upozorila je Goldberg.

8. Groznica

“Dehidracija može dovesti do hipertermije i simptoma sličnih vrućici jer prekomjerno zagrijavanje može promijeniti normalnu temperaturu vašeg tijela”, objasnila je Goldberg.