Osam proverenih, ranih znakova da čekate bebu

Pitate se jeste li trudni? Rani znakovi trudnoće variraju od žene do žene, ali ove iskušava gotovo svaka trudnica na početku devetomjesečnog putovanja.

1. Bolne grudi

Ako su vam grudi neobično natečene i bolne, a sumnjate na trudnoću, to bi mogao biti jedan od prvih znakova. Hormonalne promjene uzrokuju pojačanu cirkulaciju jer se tkivo grudi mijenja kao priprema za dojenje. Promjene na grudima možete osjetiti najranije u četvrtoj nedjelji trudnoće, a do porođaja očekujte da se povećaju za jednu do dvije veličine.

2. Jutarnja mučnina

Jutarnja mučnina uopšte ne mora biti jutarnja, može se pojaviti u bilo koje doba dana ili noći. Mogu vam smetati neki mirisi i ukusi koji vam prije nisu. Najčešće završava u prvih 12 nedjelja trudnoće, ali nekim je ženama mučno tokom cijele trudnoće. Ako su mučnine učestale, konsultujte se o tome sa ljekarom.

3. Umor

Ako se odjednom osjećate nevjerovatno umorno, možda ste trudni. To je jedan od najčešćih prvih znakova trudnoće i najgori je u prvom tromjesečju. Nakon što zablistate u drugom tromesečju, u trećem će se opet vjerovatno vratiti.

4. Glad

Mučnina i glad na početku trudnoće često idu jedna s drugom. Kada vam nije muka, vjerovatno ste gladni i imate želju za nekom namirnicom do te mjere da ste njome postali opsjednuti. U redu je zadovoljiti neke trudničke želje, ali pazite da ne preterate te da ipak jedete uravnoteženo. Tokom trudnoće ne treba jesti dvostruko više nego prije, nego unositi oko 300 kalorija dnevno više, uglavnom u nemasnim bjelančevinama.

5. Učestalo mokrenje

Zbog toga što se materica širi i pritiska bešiku, mokrite mnogo češće. Taj će se znak trudnoće zadržati tokom svih devet mjeseci.

6. Promjene raspoloženja

Često mijenjate raspoloženja? Upravo ste partneru zaprijetili prekidom jer vam je promijenio program? Nemate razloga za brigu. Promjene raspoloženja normalan su znak trudnoće uzrokovan vrlo uzburkanim hormonima. Svaka žena hormonalne promjene u trudnoći proživljava drugačije. Možda ćete imati promjene raspoloženja ili blistati od sreće kao nikad.

7. Izostanak menstruacije

Izostanak menstruacije najčešći je znak nakon koga žene pomisle da su trudne. Međutim, može biti i varljiva pojava jer neke žene nemaju redovne cikluse ili ne bilježe pojavu menstruacije. S druge strane, možete primjetiti neke rane znakove trudnoće i prije njenog izostanka.

8. Test za trudnoću

Za kraj ostavljamo pouzdanu metodu kojom ćete napokon saznati jeste li trudni. Trudnički su testovi danas poprilično tačni, ali ako želite zaista biti sigurni, možete se testirati i dva puta. Ako je prvi negativan, pokušajte za sedam dana. Nakon toga se, ako ste trudni, javite ljekaru za daljne savjete.