Osam lekcija drevnih Maja za život pun zdravlja i harmonije

U savremenom svijetu – koji nas zatrpava preobiljem tehnologije i informacija – sve više jača želja za povratkom jednostavnom životu, a drevna mudrost u tome može da nam pomogne više nego ikada. Civilizacija Maja, koja je šet vijekova cvjetala u području koje danas obuvata dijelove Meksika, Belizea, Hondurasa, El Salvadora i Gvatemale, razvila je metode liječenja koje imaju svoje mjesto u današnjoj holističkoj medicini. Razvili su i nekoliko recepata za zdrav i harmoničan život.

  1. Sjeme španske žalfije

Španska žalfija, “čia”- naziv izveden od riječi koja označava životnu snagu – bila je biljka koju su drevne Maje i Asteci smatrali važnom za održavanje dobrog zdravlja i energije. Maje su ovo sjeme redovno grickale, a koristile su ga i u vjerskim ceremonijama. Sjeme je bogato vlaknima i proteinima i prepuno je zdravih omega-3 masnih kiselina, suštinski važnih za održavanje funkcija mozga, bitnih i u prevenciji raka.

  1. Duša i tijelo kao jedno

Za Maje, suštinu zdravlja je predstavljala ravnoteža – dok je bolest smatrana njenim poremećajem. Da bi takvu neravnotežu izliječile, Maje su kombinovano koristile ljekovite trave, sopstvene oblike masaže i akupunkture, hidroterapiju i molitvu.

Majanska holistička tradicija liječenja je medicinsko – religiozna, što znači da su podjednako liječili bolesti tijela i duše, spoznajaući njihovu uzajamnu povezanost. Majanski iscjelitelji prvenstveno su nastojali da uravnoteže protok č’ulel, odnosno životne energije u tijelu, po čemu majanska medicina veoma podsjeća na kinesku.

  1. Iscjelitelji kao središte kulture

Iscjelitelji, odnosno h’men, igrali su centralnu ulogu u zajednici Maja. Posjedovali su široko znanje o raznim iscjeliteljskim sredstvima i koristili su ih da osobe oslabljenog zdravlja ponovo dovedu u ravnotežu.

Među urođeničkim stanovištvom, ova tradicija je nastavila usmeno da se prenosi kroz mnoge generacije, tako da je neki iscjelitelji među današnjim potomcima Maja i dalje praktikuju, naročito u oblasti Meksika poznatoj kao Jukatan.

  1. Mnogo čokolade

Tokom 2600 godina Maje su redovno konzumirale čokoladu. Arhelolozi su pronašli ostatke čokolade u drevnim posudama, i smatraju da su Maje čokoladu pile 1000 godina ranije nego što se to nekad vjerovalo.

Kakao je bio redovan sastavni dio njihove ishrane – neki tvrde čak i da su njime začinjavali svaki obrok – i održavao ih je u dobrom zdravlju. Bio je napitak običnih ljudi, i hrana bogova i vladara, o čemu svjedoči i njegovo naučno ime – Theobroma cacao – “hrana bogova”.

Kakao i proizvodi od njega puni su flavanola, antioksidansa koji štiti srce i mozak i nalazi se još i u crvenom bobičastom voću, crnom vinu i čajevima. Kakao je bogat magnezijumom, mineralom važnim za mnoge tjelesne procese, a takođe i kalcijumom, gvožđem, bakrom, cinkom i natrijumom.

 

  1. Vjerovanje u život po prirodnim ciklusima

Jaka vjera u prirodne cikluse rađanja i umiranja unosila je smisao i strukturu u život Maja i predstavljala je osnovu njihovih vjerskih ubjeđenja.

Maje su vjerovale da se ništa nikada zaista ne “rađa” niti zaista” umire”, i to vjerovanje je nadahnulo njihov stav prema bogovima i kosmosu.

To otjelovljava i njihov bog kukuruza, koji je u vrijeme žetve bivao obezglavljen, da bi se ponovo rodio u vrijeme sjetve. Život u skladu sa takvim duhovnim vjerovanjima donosi niži nivo sresa, bolje mentalno zdravlje, i duži životni vijek.

  1. Ljubimci

Maje su bile jedna od prvih kultura koja je držala životinje kao ljubimce. U najstarijem periodu svoje civilizacije pripitomili su pse i ćurke, i držali su ih u svojim naseobinama, ćurke možda i zbog ishrane, a pse kao pratioce i radi društva. Poznato da bliskost sa ljubimcem snižava krvni pritisak i nivo holesterola, popravlja raspoloženje i liječi usamljenost.

  1. Obilje vode

Najnovija istraživanja pokazuju da su drevne Maje imale dovoljno usavršen sistem vodovoda i kanalizacije da bi umjele da stvore vodeni pritisak i da su mogle da obezbijde tekuću vodu u kućama, fontane i higijenske toalete.

Blizina vode i njeno obilje nisu, međutim, bili samo funkcionalni, već su fontane i česme ljudima služile i da se bolje i prijatnije osećaju, a poznavali su i liječenje hidroterapijom.

  1. Jake porodične veze

U majanskoj kulturi, porodica je bila važna. To se nije toliko odnosilo na klan i pleme, koliko na porodično domaćinstvo, koje je mogla da čini jedna ili više porodica u bliskim rodbinskim vezama. Jake porodične veze i dobri odnosi u porodici čine da se bolje osjećamo, jačaju imunitet i produžavaju život.

(aura.ba)