Osam glavnih razlika između ljubavi i zaljubljenosti

Ljubav i zaljubljenost dvije su različite stvari, a koje vrlo lako zamijenimo onda kada smo u vezi s nekim. Naročito je to riječ kada je veza na samom početku i kada još uvijek nemate jasnu sliku o tome šta zaista osjećate.

Kako bi sve bilo kristalno jasno, donosimo osam glavnih razlika između ljubavi i zaljubljenosti.

Sva izdanja

Kada ste zaljubljeni, sređujete se. Nema ništa loše u tome što želite izgledati lijepo za svog partnera, naročito ako se radi o jednom od prvih izlazaka. Međutim, to se s vremenom mijenja, jer naučite prihvatati sva izdanja vašeg partnera.
Kada volite, možda zaboravite pantalone. Brzo provjerite šta imate na sebi, jer bi vas moglo biti apsolutno briga je li sve na svom mjestu kada nekoga volite. Jednako važi i za njega, jer ćete naučiti da su večeri u krevetu i pidžami najbolja izdanja vas dvoje.

Postupci

Kada ste zaljubljeni, sve vam je dobro. Ništa nije problem, sve ide glatko i vi ne vidite razlog zbog kojeg biste se ljutili na njega.
Kada volite, razgovarate o greškama. Logično je da ga volite, ali i da želite da bude bolja osoba, jer znate da može. Ujedno prihvatate i njegovo mišljenje i komentare, kao i savjete o tome kako da i sami postanete takvi.

Razgovor

Kada ste zaljubljeni, govorite ono što on želi čuti. Konstantno nastojite udovoljiti partneru i često koristite fraze i izjave koje mu imponuju, jer se plašite da biste ga mogli povrijediti ako kažete šta stvarno mislite.
Kada volite, razgovarate iskreno i otvoreno. Ne slažete se sa svime što on govori i misli i to mu otvoreno pokazujete. To ne znači da niste dobar par, već da prosto ne možete i ne trebate imati isti pogled na svijet po pitanju apsolutno svega. Zdrava veza podrazumijeva i otvorenost i kritike.

Mane

Kada ste zaljubljeni, idealizujete ga. On je za vas savršen, bez ikakvih nedostataka i naprosto ga obožavate.
Kada volite, on je prepun mana. Savršeno nesavršen, jednako kao i vi. Upravo to znači da ga volite, jer sve drugo je laž.

Poznavanje

Kada ste zaljubljeni, ne znate ga u suštini. Znate mu omiljenu boju i jelo, ali koliko pravih stvari o njemu znate? Koliko vremena vam je potrebno da biste saznali?
Kada volite, znate i najsitnije detalje. Možda znate da je omiljena boja plava, ali sada znate i zašto. Otkrio vam je stvari o djetinjstvu i porodici i znate ga bolje nego sebe. Upravo te sitne stvari pokazuju koliko ga volite i znate, jer ste spremni otkrivati nove stvari o njemu.
Problemi


Kada ste zaljubljeni, ne razgovarate o problemima. Razgovor o problemima ubija strast i vi ne želite stvarati tenzije. Umjesto toga pričate o nečemu što je lako i zabavno, pri tome izbjegavajući da se suočite sa stvarnim problemima.
Kada volite, razgovarate o svemu. Znate da ga volite kada mu možete reći sve o sebi, a on i dalje ostaje uz vas. Bez obzira koliko to bilo smiješno, naivno ili čak blesavo. Sluša vas i podržava, jer vas voli.

Tišina

Kada ste zaljubljeni, tišina je čudna. Ako prestanete razgovarati gledate svako u svoju stranu i mislite da je to znak da nešto ne štima.
Kada volite, tišina je dobrodošla. Kada nemate više tema, nemate ni potrebu da forsirate razgovor, jer uživate i u tom zajedničkom trenutku koji dijelite sa njim.


Budućnost

Kada ste zaljubljeni, budućnost je nepoznata i daleka. Uživate u trenutku, sviđa vam se pažnja koju dobijate i ne mislite o budućnosti. Nemate predstavu šta želite s njim za par mjeseci i to vam je dobro. Istovremeno i loše, jer šta je plan?
Kada volite planirate budućnost zajedno. Bez obzira na to znači li to da ćete se vjenčati ili ne, vidite se zajedno. Želite mnogo toga ostvariti zajedno. Planirate odmore, aktivnosti i mjesta koja ćete posjetiti. Ne možete zamisliti budućnost bez njega? Onda je to znak da ga u potpunosti volite.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!