Oružje za liječenje raka se krije u našim kuhinjama?

Ispijanje rastvora sode bikarbone moglo bi da doprinese efikasnijem označavanju ćelija kancera koje uništavaju hemoterapijski lijekovi


Kako tumor raste, tako polako prekida snabdjevanje krvlju ćelija u njemu, što dovodi do otežanog pronalaženja pojedinačnih ćelija jer postaju skrivenije.

Prekid dotoka kiseonika takođe utiče na opadanje pH nivoa kancerogenih ćelija, zbog čega postaju kisele.

Ipak, konzumiranje mješavine vode i sode bikarbone vraća ponašanje ovih ćelija u normalu, zahvaljujući čemu postaju laka meta hemoterapijskih tretmana koji ciljaju aktivne ćelije, tvrde istraživači.

Naučnici sa američkog instituta za istraživanje raka “Ludvig” nadaju se da će novo otkriće dovesti do jeftinijih i efikasnijih tretmana protiv kancera.

“Riječ je o vrlo jednostavnom konceptu. Ne o lijeku od 100.000 dolara godišnje po osobi. Bukvalno je u pitanju samo soda bikarbona”, kaže vodeći naučnik istraživanja Či Van Dang.

U istraživanju su korišćeni miševi sa tumorom debelog crijeva. Kada bi pili vodu kojoj je prethodno dodata soda bikarbona, ćelije tumora postale bi aktivnije, i samim tim podložnije dejstvu hemoterapije.