Ortostatska hipotenzija: ŠTA ZNAČI KADA VAM SE ZAVRTI U GLAVI NAKON USTAJANJA

Da li vam se dogodilo da vam se zavrti u glavi kada ustanete nakon dugog sjedenja? Ova pojava može da bude zabrinjavajuća, a ima i ime – Ortostatska hipotenzija.

Predstavlja oblik niskog krvnog pritiska koji se javlja kada ustanete nakon što dugo sjedite ili ležite. Ostali simptomi ovog stanja uključuju zamagljen vid, slabost, a u težim slučajevima konfuziju, nesvjesticu i mučninu. Razlog zbog kog se javlja ovaj osjećaj je taj što krvni pritisak brzo opada dok prelazite iz sjedećeg položaja u uspravan položaj.

“Uobičajeno, krvni sudovi u donjem dijelu tijela se sužavaju kada ustajemo” – kaže kardiolog Gui Maieda, za Daili Health, dodajući da to sprječava da „krvni pritisak previše opadne dok mijenjamo položaj“. Ako se ovaj proces ne odvija dovoljno brzo ili dovoljno snažno, dotok krvi u mozak može da se smanji što dovodi do vrtoglavice i osjećaja nesvjestice.

Svako može doživeti ovo stanje, ali neki mogu biti podložniji tome od drugih. Oni sa anemijom ili nedostatkom vitamina B12 povećavaju rizik od ortostatske hipotenzije, kao i ljudi sa dijabetesom i bolestima štitne žlijezde. Dehidracija je često glavni uzrok ortostatske hipotenzije, jer nedostatak vode može smanjiti količinu krvi koja cirkuliše kroz vene.

Ovo stanje ne bi trebalo da traje duže od nekoliko sekundi. Međutim, ako primijetite da se to dešava redovnije i duže, trebalo bi da zakažete pregled kod svog ljekara kako biste isključili bilo šta što bi to moglo da uzrokuje javljanje ove pojave.