Originalno ludo ostrvo za provod na Malti: POPAJEVO SELO

U idiličnom Ankor zalivu, na sjeverozapadu ostrva Malta nalazi se jedna od omiljenih skrivenih atrakcija Mediterana.

Selo Svithevn poznato je kao Popajevo selo, mjesto “u kojem živi” čuveni junak iz crtanog filma. Ova činjenica je, istina, samo u mašti, ali je turisti obožavaju.

Prije više od 30 godina ovaj zaliv u obliku sidra bio je samo jedna od lijepih uvala i plaža Malte, a onda je odabran kao mjesto gdje će biti sagrađena scenografija za holivudski film o čuvenom mornaru Popaju.
Film su snimile poznate kuće “Disney” i “Paramount”, a glavnu ulogu šarmantnog mornara i “obožavatelja spanaća” igrao je omiljeni komičar Robin Vilijams.Danas je nekadašnji filmski set pretvoren u turističku atrakciju i muzej na otvorenom. U selu se ukupno nalazi 19 autentičnih kućica, a sve ostalo su kolibe.

Građeno je tokom sedam mjeseci, a za podizanje kuća korišćeno je drvo uvezeno iz Holandije. Podignut je i nasip pored plaže da bi se tadašnji filmski set zaštitio od velikih talasa.

Ostaće zapamćeno da film o Popaju nije zabilježio veliki komercijalni uspjeh, ali zato Malta danas posjeduje jedno od originalnih ludih mjesta za provod.

Osim čarobnih bajkovitih kućica, selo sadrži i brojne muzeje, igraonice, atrakcije namijenjene ljubiteljima dječjih alpinističkih poduhvata, idiličnu plažu, magična mini-krstarenja i brojne druge zabave.

U restoranima se na meniju nalaze i neizostavni specijaliteti sa spanaćem, a u centru sela je i bioskop koji prikazuje crtaće o Popaju. Omiljeni suvenir sela jeste – konzerva spanaća s likom Popaja, prenosi B92.