ORIGINALAN RECEPT ZA HADŽIJSKI ĆEVAB

Danas se u restoranima nudi hadžijskli ćevab, u kojem ima šampinjona i krompira, a to nije originalna receptura

Za „Hadžijski ćevab“ se kaže da je putničko jelo koje se u davna vremena spremalo za put vjernicima kada su polazili da obave hadž. Običaj je bio da se pakuje u pergament papir, koji se zatvara pomoću jajeta. Zahvaljujući raznovrsnosti satojaka, jelo je veoma hranjivo i nutritivno bogato, pa se često priprema i tokom ramazana kada je u jednom obroku potrebno nadoknaditi sve neophodne nutrijente.

POTREBNO JE: 900 g janjetine, 200 g masla ili maslaca, 500 g crvenog luka, 300 g paradajza, 300 g paprika babura, 15 g soli, 5 g bibera, 1 kesica cimeta, 1 vezica peršuna, 1 jaje, pergament papir veličine 40×40 centimetara

Meso dobro operite, posušite i isjecite na krupnije trake. U dubljoj posudi zagrijte dio masla, pa dodajte meso i pržite dok ne potamni, a u drugu posudu stavite drugi dio masla i u njemu pržite isjeckani crveni luk. Kada je luk napola pržen, umiješajte ga sa mesom i nastavite dinstati. U međuvremenu, paprike očistite, isjecite na krupnije rezance i dodajte u posudu sa mesom i lukom. Kada je jelo već gotovo, dodajte izrezani paradajz, sitno isjeckan peršunov list, biber, cimet i so, pa sve dobro izmiješajte i po potrebi dodaje vode.

U međuvremenu, pergament papir stavite u vatrostalnu posudu, pa ćevab ravnomjerno rasporediti. Ćoškove papira skupite na vrhu, po rubovima premažite umućenim jajetom i zatvorite. Stavite sve skupa u pećnicu da se zapeče na umjerenoj temperaturi oko petnaestak minuta. Servirajte u papiru dok je još toplo.