Orhideja, “damini prsti” ili “damine pletenice” su znak prijateljstva, ljubavi i strasti, izvor harmonije i čuvar porodice

Spadaju u drugu najbrojniju porodicu biljaka na Zemlji, brojnija je jedino porodica trava. Trenutno broje 30.000 vrsta, a svake se godine toj brojnoj porodici pridruži 200-tinjak novih vrsta.

Orhideja potječe iz egzotičnih krajeva, tropskih šuma Amerike, jugoistočne Azije, Australije i Japana. Prvi put se spominje u prvom stoljeću prije Krista, kada se koristila za izradu ljekovitih napitaka, vjerovalo se da ima i afrodizijačka svojstva, a koristila se i za povećanje plodnosti.

U Evropi se spominje u pisanom dokumentu iz 1764. godine, u kojem se opisuje već tridesetak vrsta, među njima i tropske vrste, no prava pomama za njima nastala je u 19. vijeku. Toliko je oduševila Evropu da su mnogi dovodili i svoj život u opasnost tražeći je u najdubljim i najopasnijima dijelovima džungle.

U to vrijeme smatrale su se rijetkim cvijetom dragocjenim poput dragulja, a kolekcionari zaluđeni njihovom ljepotom gubili su bogatstva dajući mnogo novca za rijetke vrste koje su teško cvjetale u staklenicima onoga doba.

Danas, zahvaljujući brojnim križanjima, uzgojene su mnoge otpornije vrste i uz jednostavnu njegu postale su dostupne svima. Ime joj potječe od grčke riječi orchis, što znači testis. Neke orhideje nazvane su “daminim prstima” ili “daminim pletenicama”.

Orhideje spadaju u drugu najbrojniju obitelj biljaka na Zemlji, brojnija je jedino obitelj trava. Trenutno broje 30.000 vrsta, a svake se godine toj brojnoj obitelji pridruži 200-tinjak novih vrsta. Postoje velike razlike između vrsta u veličini, izgledu cvijeta i staništu, što i ne čudi s obzirom na tako velik broj pripadnika.

Njihovo najprivlačnije obilježje je boja, jer cvjetaju u svim nijansama osim u crnoj. Ima ih snježno bijelih, žarko žutih, ljubičastih, boje blata i smeđih. Ove prekrasne biljke žrtve su krčenja šuma i kultiviranja zemljišta pa se njihova prirodna staništa u prašumama Kolumbije i Brazila smanjuju i nemilice uništavaju.

Orhideja pušta svoje korijenje po drvetu, ali ne crpi od njega sokove i hranjive tvari nego skuplja vlagu (kišnicu) koja se cijedi niz drvo i hrani se truleži na kori drveta. Nije parazit, nego pomaže drvetu i oni zajedno uživaju u svojoj simbiozi.

Najveća orhideja (zovu je i tigrova orhideja, kraljica orhideja) teži oko 900 kg, a doseže visinu od 3 m. Odrasla biljka u prirodi, kada procvate, nosi i do 10.000 cvjetova. Raste na Sumatri, Maleziji, Filipinima.

Najmanja orhideja raste u Srednjoj Americi (Kostarika). Njeni su cvjetovi promjera 0,5 mm i vide se samo povećalom. Orhideja je nacionalni cvijet Singapura, ali određenu simboliku ima u svim zemljama tropskog pojasa.

Jedna od najzanimljivijih orhideja je tzv. vanilla orchid. Drevni Azteci vjerovali su da im napitak pripremljen od soka vanilije i čokolade daje posebnu snagu. A prva orhideja koja je stigla u Evropu bila je upravo vanilija (16. st.).

Vanilija se koristi kao afrodizijak i jedna je od rijetkih orhideja koja ima jestiv plod. To je, nakon šafrana, drugi najskuplji začin na svijetu. Treba joj 4-7 godina da sazrije i tek se tada stvara mahuna.

Oprašuju je isključivo pčele iz roda Melipona, kojih ima samo u Meksiku (svi ostali proizvođači oprašuju vaniliju ručno). Inače orhideje oprašuju isključivo kukci ili ptice pa njihovi cvjetovi zato toliko i naliče na partnere svojih oprašivača da čak i ljudi nasjedaju na varku. Cvjeta otprilike dva mjeseca, a svaki dan se otvori samo jedan cvijet koji se mora oprašiti tokom 12 sati od otvaranja. Nakon oplodnje mahuni treba devet mjeseci da dozrije.

Bere se ručno, svaka posebno, jer sve mahune ne dozrijevaju u isto vrijeme. Mahuna se suši 3-6 mjeseci i tek je tada spremna za prodaju.

6 zanimljivosti o orhideji
• U prirodi orhideje rastu na stablima ili uz korijenje drveća pa njihovo korijenje uglavnom ne dolazi u dodir sa zemljom. U prirodi se brzo isušuje, posebno ako ga obasjava sunce, što je važno znati radi uspješnog uzgoja.
• Bijela orhideja je cvijet za elegantnu damu! Ako bijelu orhideju poklanjate dami koja je starija od vas, to znači da se divite njenom šarmu i gracioznosti. Ako želite imati dobar odnos sa svekrvom, svakako joj poklonite bijelu orhideju.
• Znak je prijateljstva, ljubavi i strasti. Izvor je harmonije, upija negativnu energiju i odlično djeluje na raspoloženje.
• Ako ste depresivni ili nezadovoljni, vaša orhideja koju ćete svakodnevno njegovati zasigurno će vam pomoći da poboljšate svoje raspoloženje.
• Orhideja u cvjetnom aranžmanu simbolizira svjetlo i plemenitost. Ona je hamajlija ljubavi i čuvar porodične sreće. U vjenčanom buketu trebala bi garantovati uspješan i sretan brak.
• Simbolika i značenje cvijeta orhideje: šarm, elegancija i sofisticiranost. Posebnost orhideje su njeni cvjetovi koji mogu biti različitih oblika i boja. (aura.ba)