Organizam se brzo vraća u balans: BOL OTKRIVA BOLEST, REFLEKSOLOGIJA JE LIJEČI

Bol na određenim tačkama stopala ili šake pokazuje koji organ pati i da li se radi o akutnoj ili hroničnoj fazi bolesti. Kada se te tačke masiraju po pravilima refleksologije bol nestaje, a organizam se isjceljuje.

Masažom refleksnih tačaka terapeut može da otkrije neravnotežu u nekim dijelovima tijela i da ih određenim tehnikama masaže stimuliše prije nego što se ta neravnoteža manifestuje kao simptom bolesti .

Refleksologija je drevna vještina kojom se tretiraju određene zone na stopalima, šakama, ređe glavi, ušima, koje korespondiraju sa našim unutrašnjim organima i dijelovima tijela radi uspostavljanja ponovne ravnoteže – balansa u njima. Potiče iz perioda 5.000 godina prije nove ere kada je u Egiptu pronađen crtež terapeuta koji tretira stopala, a postoje i zapisi iz Kine i Japana gdje su se ljudi liječili na ovaj način. Najprisutnija je u istočnjačkim kulturama, popularna je u Evropi i Americi, a od 2007. je priznata kao tradicionalna metoda liječenja.

Masažom zona na stopalima, blažom ili jačom, isprovociraćemo bol koji nam može ukazati u kakvom je energetskom stanju organ koji tretiramo. Šake i stopala su izuzetno osjetljivi na dodir, pa se njihovom masažom mogu pokrenuti blokirani meridijani u tijelu i tako podstaći procesi detoksikacaje, ali i pokrenuti razni mehanizmi podizanja energestke revitalizacije organizma.

Prvi refleksološki tretman je ujedno i dijagnostički jer nam bol na određenoj tački stopala ili šake pokazuje koji organ pati, da li se radi o akutnoj ili hroničnoj fazi bolesti…

Sam tretman ne treba biti bolan, ali se događa da pritisak na neku od tačaka može da izazove bol što je pokazatelj pritajenog problema i može nam koristiti za dalje lečenje. Ako je bol oštar i prodoran, radi se o akutnom problemu, dok tup bol obično ukazuje na hroničan problem koji je energetski oslabio određeni organ.
Posebna prednost refleksoterapije ogleda se u njenim višestrukim efektima na uklanjanje blokada u protoku energije, normalizaciji protoka krvi i limfe, kao i u postizanje ravnoteže svakog dijela tijela ili organa.

Možemo je kombinovati i s drugim terapijskim tehnikama da bismo još precizniji aktvirali određenu zonu ili je zajedno sa odgovarajućim eteričnim uljima koristiti za opuštanje, poboljšanje cirkulacije i koncentracije, podizanje opšteg tonusa i revitalizacije tijela, smanjenje nervne napetosti i otklanjanje hroničnog umora.
Isprobajte sami blagodeti refleksologije

Otežano disanje
Snažno masirajte zonu koja odgovara jastučiću ispod palca šake sve do same linije koja odvaja taj dio dlana od ostatka dlana ( tzv. linija života).

Pad imuniteta
Snažnim pokretom u pravcu kazaljke na satu masirajte tačku koja odgovara centralnoj zoni dlana, i lijevog i desnog.

Bol u sinusima
Masirajte gornju trećinu jagodice palca, sa akcentom jačeg pritiska na bočne strane palca. To isto možete ponoviti i na ostalim prstima.

Glavobolja
Masirajte palac i vrhove svih prstiju sve dok bol u glavi ne prestane. Nekada će vam biti potrebno pet, nekad 15 minuta.

Bol u uhu
Masirajte snažno polumjesečaste regije ispod 4. i 5. prsta šake pet do 10 minuta.

Štucanje
Masirati snažno donji dio kažiprsta prema korijenu sa svih stana, a poseban akcenat stavite na prevoj između druge i treće falange prevoja kažiprsta.