Oreo poslastica u čaši (RECEPT)

Deserti u čaši veoma su praktični – brzo se prave, idealni kada vam se najave iznenadni gosti ili kad vam se jede nešto slatko, a ne želite da mnogo vremena provodite u kuhinji. Recept za jedan takav desert pogledajte u nastavku. Prijatno!

Sastojci

Mrvičasti oreo sloj
180 grama oreo keksa (16 komada)
40 grama otopljenog putera.

Krema

500 grama maskarpone sira
200 grama nutele
jedna kašičica arome vanile
200 ml slatke pavlake.

Dekoracija

200 ml slatke pavlake
oreo keks.

Priprema
Prvo otopite puter, a zatim sameljite oreo keks, dodajte otopljen puter i još jednom izmiješajte da se sjedini. Dobićete mrvičastu smjesu.

Za kremu prvo umutite slatku pavlaku, ali tako da bude mekša. U posebnu posudu ubacite maskarpone sir sobne tenperature, nutelu koju ste malo zagrijali (stavite teglu u toplu vodu) i aromu vanile pa sve dobro izmiješajte mikserom da se sjedini.

Sada, u ovu smjesu dodajte mekano umućenu slatku pavlaku i sve lagano sjedinite špatulom (nikako mikserom). Najbolje je dodavati kašiku po kašiku slatke pavlake i odmah miješati.

Uzmite odgovarajuće čaše u koje ćete slagati desert. Na dno čaša prvo kašikom rasporedite polovinu mrvičaste oreo smjese. Zatim uzmite slastičarsku špric kesu i okrugli nastavak (ili po želji) pa nanesite sloj kreme. Nanesite još jedan sloj mrvičaste oreo smjese i završite sa kremom.

Za dekoraciju umutite slatku pavlaku i nanesite odozgo, takođe slastičraskom špric kesom. Desert ukrasite polovinama oreo keksa ili po želji. Desert dobro ohladite, a zatim uživajte.