Orange šnite Anite Mehičić: Slastica koja će vas izgledom i okusom oboriti s nogu!

Sastojci za biskvit: 6 kom. bjelanjaka, 6 kašika šećera u prahu, 2 kašike limunovog soka, 1 vanilin šećer, 50 gr prženih mljevenih lješnika, 150 gr krupnije mljevenih oraha. Sastojci za krem: 6 kom. žumanjaka, 6 kašika šećera, 2 kom. vanilin šećera, 1 puding okus vanilija, 2 kašike gustina, 5 dcl mlijeka, 3 dcl soka od narandže, ribana korica od 2 narandže, 100 gr maslaca, 1 dcl slatkog vrhnja, 2 šlag kreme od vanilije, čoko štapići, filetirana narandža, listići mente…
Priprema:Pomiješati vanil šećer sa šećerom u prahu. Pomiješati lješnjake i orahe. Mutiti bjelanjke uz postepeno dodavanje šećera i limunovog soka u čvrst snijeg. U umućene bjelanjke dodati orahe i lješnike uz lagano miješanje. Smjesu istresti na pleh obložen papirom za pečenje i ravnomjerno rasporediti. Peći na 180C oko 15 min (biskvit će se odvojiti od ruba papira za pečenje kada je gotov). Ohladiti ga i isjeći na tri jednaka dijela. U mlijeko dodati šećer, vanil šećer, ribanu koricu narandže i pola soka od narandže te staviti da prokuha pa smanjiti temperaturu na minimum. Žumanca pomiješati sa polovinom soka, dodati prah za puding, dodati i gustin i sve izmiksati da ne bude grudvica. Izmiksanu masu uliti u mlijeko i kuhati uz neprestano miješanje dok se masa ne stegne. Prekriti je sa prozirnom folijom i ohladiti. Pjenasto umutiti 100 gr maslaca pa dodati ohlađenu masu i sve sjediniti.
U sjedinjenu masu umiješati i 1dcl umućenog vrhnja za šlag. Podijeliti masu na 3 jednaka dijela i premazati preko biskvita. 2 šlag kreme od vanilije umutiti prema uputstvu te s njima dekorisati kolač. Dekoraciju upotpuniti sa filetiranim narandžama, listićima mente i čoko štapićima. Prijatno!
NAPOMENA: Svoje recepte možete slati na FB stranicu MAGAZIN AURA
(Anita Mehičić/aura.ba)

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!