Oralni seks može uzrokovati rak grla, a ova skupina ljudi je ugroženija od ostalih

Najnovije istraživanje o uzrocima raka uzrokovanog HPV-om donijela je rezultate koji se mnogima neće svidjeti. Najveći rizik od raka uzrokovanog HPV-om na području glave i vrata imaju muškarci koji su pružali oralni seks pet ili više žena, prenosi Independent.

Iako je broj muškaraca oboljelih od ove vrste raka minoran (pogađa 0,7% muške populacije), stručnjaci upozoravaju kako muškarci nemaju pojma da su pod većim rizikom od bolesti nego žene, osobito ako su pušači.

Muškarci bi se trebali cijepiti protiv HPV-a kao i žene, jer se strahuje da će do 2020. godine broj slučajeva zaraze muškaraca narasti. Postoji više od sto vrsta HPV-a, no samo se za neke od njih pouzdano zna kako uzrokuju rak, prenosi Index.

Autorica studije Dr. Amber D’Souza kaže da među muškim ispitanicima koji su prakticirali oralni seks, spomenuti oblici raka bili su rijetkost ako se radilo o nepušačima koji su imali manje od pet seksualnih partnerica. Ipak, rizik se povećavao kod duhanskih ovisnika koji su promijenili više od pet partnerica.

Dakle, nastavite sa seksom, bacite cigarete.