Oralna higijena: Dva jednostavna recepta za zdrave zube i blistav osmijeh

I dok klasična pasta za zube efektno čisti i štiti zube od karijesa, za mrlje od hrane i pića potrebna je mnogo jača i veća pomoć, a ona se krije u začinu kojeg ima u svakom domaćinstvu.

So dobijena iz mora prepuna je kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, nikla, fosfora, silicijuma i natrijuma. Upravo ti minerali naše desni čine zdravim i otpornim na bolesti, rješavaju problem lošeg zadaha, izbjeljuju zube i sprečavaju nastajanje kamenca.

Isto tako, morska so ima snažna antibakterijska svojstva, pa vrlo djelotvorno otklanja problem bola u grlu i infekcija desni.

Ovu jeftinu namirnicu za oralnu higijenu i ljepotu zuba možete koristiti na dva načina. Odaberite jedan od ova dva recepta i započnite kućnu njegu vašeg blistavog osmijeha!

1. Vodica za usta

U 1 dl mlake vode stavite pola kašičice soli i miješajte dok se so ne otopi. Tečnost mućkajte u ustima oko 30 sekundi, pa ispljunite. Po potrebi isperite usta i vodom.

2. Pasta za zube

Na vlažnu četkicu stavite vrlo malo paste za zube. Po vlažnoj četkici za zube posipajte i pola kašičice morske soli. Temeljno iščetkajte zube i desni, a potom ih isperite mlakom vodom. Ako vam je ukus soli neprijatan, na četkicu dodajte malo paste za zube.

Savjet: Vodicu za usta možete koristiti svaki drugi ili treći dan, a protiv grlobolje svaki dan. Pastu za zube koristite maksimalno dva puta sedmično, kako se gleđ ne bi oštetila.

(besnopile.rs)