Orah se koristi za sve vrste čarolije i magije: Orah nosi simboliku ljubavi, braka i porođaja

Postoje vjerovanja da ako djevojka želi da zna da li je njen omiljeni dragi (zaručnik)  voli i potrebna su joj samo dva oraha za provjeru. Uzme ih u šaku i skrši stiskom šake! U jutarnjim satima to treba da uradi. Ako su spojene matice, onda je stvarno dragi, zaručnik je voli, ali ako je jezgro oraha iskidano, razdvojeni značilo bi da on ne osjeća prema njoj snažnu ljubav kao ona prema njemu!

Želite da saznate da li će se ostvariti vaše želje? Jednostavno odaberite  jedan orah, držite ga u desnoj ruci oko pet minuta i mislite  o svojoj želji. Zatim orah bacite u vatru, peć ili  kamin. Ako se orah odmah zapali ili izgori, definitivno vaša želja će se ostvariti.

Jezgo od oraha vam najavljuje da možete saznati da li snažna ljubavna veza ?  Odabirom slučajnog oraha , polupajte ga bilo kako. Ako je zdrava jezgra i jestiva nemate razloga za brigu, ali ako je jezgra  buđava i crna, vaši intimni odnosi imaju ozbiljan problem.

Žena nek nosi ako dva oraha u džepu , u paru  ako se želi udati uskoro.

Britanci vjeruju da ako je dobar rod oraha, onda iduće godine će se roditi mnogo djece.

Postavite posudu orašastih plodova na stolu u svojoj kući da vam  donese sreću i zaštitu od negativnih uticaja.

Orahovo drvo nije dobro u blizini kuće, kako zbog žila, tako i zbog sjenke koja pada na kuću. Nije dobro sjediti u hladovini orahovog drveta.

Orah je još u antičko doba bio cijenjen kao sveto drvo Jupitera, koristio se kako u medicini tako i u finom stolarstvu, za bojenje pamuka i vune,kao i u umjetničkom zanatstvu za rezbariju namještaja.

U tradiciji starih Slovena orah takođe zauzima značajno mjesto. Smatrao se zaštitnikom porodice i kao sveto drvo neraskidivom vezom ljudi sa svojim precima. U pojedinim starim obredima, ne samo slovenskim, orah se nameće kao simbol plodnosti. I to kao voćka koja može uzrokovati rodnost (primjer je u svadbenim običajima tzv. “svadbeni orasi” zastupljeni od Rimljana do naših dana i kod nas). Ali, i kao simbol izobilja i bogatstva.

Takođe se vjerovalo da je jezgra oraha oblika ljudskog mozga korisna i zdrava za umne sposobnosti, a  danas se koristi u sjemenoterapiji su đok akupunkture. U današnje vrijeme dokazano je da neka jedinjenja koja se nalaze u zrelom orahu blagotvorno djeluju na mozak i nervni sistem.

(aura.ba)