Opsesija američkih istraživača: BRODOVI PUNI ZLATA USRED PUSTINJE

Sablasni “brodovi duhovi” tema su mnogobrojih priča i legendi širom svijeta, a jedno od mjesta za koje se ne može očekivati da će skrivati ovakve brodove su svakako pustinje. Ipak, već vijekovima postoje izvještaji koji govore o ljudima koji su pronašli upravo to. Ovdje govorimo o fantastičnim pričama o izgubljenim brodovima koji su nekako uspjeli završiti na nevjerovatnim mjestima

Još od 18. vijeka širom američkog jugozapada spominju se brojne legende o misterioznim brodovima koji se pojavljuju usred pustinje, kao da su tamo pali s neba. Mnoge priče dolaze iz pustinje Kolorado u Kaliforniji, oko Saltonskog jezera, te širom ogromne pustinje Sonora koja pokriva velike dijelove jugozapada SAD-a u Arizoni i Kaliforniji i sjeverozapadnog Meksika u Sonori.

Istraživači i domorodačka plemena u ovim regijama često bi pričali o brodovima dopola zakopanim u sušnim pustarama, ponekad bi to bile španske galije, a ponekad vikinški brodovi. Zapisi iz tih regija spominju i izgubljeno blago, a ponekad bi se umjesto blaga u misterioznim brodovima nalazili duhovi.

Iako sve to zvuči na priče s malo detalja koje se prepričavaju oko logorske vatre, postoje i neki značajniji zapisi koji na čitavu misteriju bacaju novo svjetlo.

 Galija puna zlata

Jedan raniji slučaj o brodu pronađenom usred pustinje navodno se desio 1775. godine kada je mladi uzgajivač mazgi Tiburcio Manquerna bio dio ekspedicije Juana Baptiste de Anze u potrazi za kopneni put od Sonore do Alta California. Jednog dana Manaquerna tvrdi da je otišao u izviđanje pustinje kada je naišao na špansku galiju koja je mirovala u pijesku. Prema njegovim riječima, kada je ušao u unutrašnjost broda otkrio je da je galija natovarena blagom poput bisera i zlatnika.

“Poslali su me desno od puta kako bih pokušao pronaći put do okeana. Putujući noću zbog vrućine, nabasao sam na drevni brod i u njemu toliko bisera koliko nisam mogao ni zamisliti. Uzbuđen zbog ovog neočekivanog bogatstva, uzeo sam koliko sam mogao ponijeti, sve natovario na mazgu koja me nije daleko odvela na putu prema okeanu. Zapadne planine sam prešao pješke, i napokon sam stigao do San Luis Reya. Od tada čitavog života tragam za ovim brodom.”

Na njegovu žalost, koliko god se trudio, Manaquerna nikada nije uspio da ponovo pronađe misteriozni brod. Davne 1862. godine, pisalo se da je poplava duž rijeke Kolorado otkrila špansku galiju u pustinji za koju se govorilo da je napola zakopana u zemlji na mjestu zapadno od Dos Palmasa u Kaliforniji i 40 kilometara sjeverno od Jume u Arizoni.  Mještani su je navodno mogli jasno vidjeti, ali dok je organizovana ekspedicija da bi se do nje došlo, misteriozni broj je ponovo nestao u pijesku. Sada se govori da se galija nalazi ispod voda Saltonskog jezera.

 Pustinja guta brodove?

Jedan zanimljiv izvještaj dolazi iz novembra 1870.godine kada je čovjek po imenu Charley Clusker zajedno sa svojom družinom od lokalnih domorodaca čuo za galiju u pustinji na sjeveroistočnoj strani bazena Saltonskog jezera. Organizovali su nekoliko ekspedicija kako bi je locirali, i navodno su uspjeli opisujući brod kao “ukrasima izrezbarenu špansku galiju”. Odmah su organizovali i veću ekspediciju kako bi izvukli sve što su pronašli na brodu. Čak je i tadašnji članak Los Angeles Stara govorio o tome:

“Charley Clusker i njegova družina su uspjeli! Bilo im je teško, ali brod je pronađen. Charley se danas vraća u pustinju kako bi ubrao plodove uloženog napora. Pripremljen je s dobrim kolima, rezervnim sedlima i daskama za prelazak preko pjeskovitog tla.”

Nažalost, nije poznato šta se desilo sa ovom ekspedicijom, o tome više niko nije pisao, i nije poznato da li je Charley ikada ponovo pronašao galiju ili je jednostavno nestao bez traga u bespućima tokom svoje opsesivne potrage. Nekoliko godina kasnije, 1878., sličan brod se navodno pojavio sjeverozapadno od Jume, a vidjela su ga tri njemačka istraživača.

Jedan od njih se navodno toliko uzbudio da je poput kakvog luđaka otrčao u pustinju prema brodu i nikada se nije vratio. Dok su ostali pretraživali područje, nisu mogli pronaći ni traga od svog druga niti broda, kao da ih je pustinja u trenu progutala. Tek će kasnije službena potraga uroditi plodom kada su pronašli mrtvog i golog muškarca u pustinji. Brodu nikada nije ponovo pronađen.

  U pustinju ih odnijela oluja?

Izgubljeni brodovi u pustinjama su viđeni i 1970-ih godina, a na nama ostaje da se zapitamo kako su se tamo našli. Teorije su razne, od brodova koji su se nasukali na obalama rijeka koje danas ne postoje, do oluja i plima koje su brodove odnijele u unutrašnjost kopna.

Raspravlja se i o porijeklu ovih brodova, poput španskih galija koje su krivim putevima plovile oko Kalifornije, ili vikinškim osvajačima koji su neslavno završili svoje dugo putovanje.

Bez obzira na slučaj, priče o izgubljenim brodovima u pustinji su se duboko usadile u folklor i legende lokalnih gradova i njihovih mještana.