Oprez sa svježim namirnicama: KORONAVIRUS MOŽE ŽIVJETI NA VOĆU I POVRĆU; KAKO SE ZAŠTITITI?

Ipak, to ne znači da morate prestati kupovati svježe namirnice, ali trebate biti oprezniji kod njihove pripreme i konzumacije.

STRAŽIVANJA su potvrdila da virus Covid-19 može preživjeti na tvrdim površinama kao što su plastika i čelik satima, u nekim slučajevima i danima. Sada se ispostavilo da i voće i povrće također mogu biti prenosnici virusa.

Covid-19 se kao i svi drugi virusi koji su uzročnici prehlada i gripe prenosi kada kašljemo i kišemo, odnosno kapljičnim putem. Kad se to dogodi, kapljice padaju na svaku površinu u radijusu od dva metra“, kazao je za portal Body+Soul dr. Sam Hay pa dodao da je upravo zbog toga prenos virusa prilično jednostavan.

„Kad obrišete oči, nos ili usta, virus prenosite na prste, a onda dalje na predmete koje dodirujete. To vrijedi i za voće i povrće u trgovinama koje ljudi slobodno dodiruju“, upozorava.

Ipak, to ne znači da morate prestati kupovati svježe namirnice, ali trebate biti oprezniji kod njihove pripreme i konzumacije.

„Moj savjet je da pričekate par dana prije nego što ih odlučite konzumirati i da ih dobro isperete“, ističe dr. Hay.

Preporuke po pitanju pranja voća i povrća su sljedeće.
1. Operite ruke 20 sekundi toplom vodom i sapunom.
2. Provjerite ima li na komadu voća ili povrća oštećenja i odstranite ih nožem.
3. Isperite namirnicu prije guljenja i budite sigurni da prljavština i baterije nisu došle u kontakt s nožem kojim ćete rezati namirnicu.
4. Nježno istrljajte voće ili povrće pod mlazom vode.
5. Uzmite čisti nož i njime ogulite krastavce, jabuke ili krumpir.
6. Osušite namirnicu suhom i čistom krpom ili papirnatim ručnikom.
7. Kad su u pitanju salata ili kupus, uklonite sve vanjske listove i dobro ih isperite vodom.