Oprez s pisanicama koje ostanu: Znate li koliko dugo možete jesti skuhana jaja?

Ukoliko nisu samo ukras i kanite ih jesti i kasnije, držite se osnovnog pravila – stavite ih u hladnjak

Pretjerali ste s brojem pisanica i ostat će vam ih puno nakon Uskrsa? Znate li koliko dugo ih još možete jesti? Budite oprezni! Naravno, kuhana jaja imaju znatno kraći rok od svježih. Zato, zapamtite osnovno pravilo – držite ih u hladnjaku, bez obzira koliko vam lijepo ukrašavali stol.

Do sedam dana

Već dva sata na sobnoj temeperaturi u kuhanim se jajima mogu razmnožavati bakterije. Ukoliko ih držite u hladnjaku jaja možete jesti i sedam dana. Dakle, koliko god vam ukrašavala stol i stvarala blagdansku atmosferu u domu, ako vam uskršnja jaja nisu samo ukras već ih kanite i kasnije jesti, držite ih u hladnjaku!

Dobra namirnica

Inače, jaje je namirnica izuzetne hranjive vrijednosti. Bogato je kvalitetnim lako iskoristivim bjelančevinama, koje sadrže glavne komponente za izgradnju mišića pa se svrstava u istu skupinu kao meso, riba i sir. Sadrži vitamine A, E i B12. Ono što mnoge muči je pitanje holesterola. No, ukoliko ne pretjerujete (dva do tri jaja sedmično) izbjeći ćete taj problem.