OPREZ! Ovo povrće je puno pesticida, evo kako ga pravilno očistiti

Upotreba pesticida je ubičajena ali u dozvoljenim količinama. Međutim, ukoliko se koriste veće količine stvara se rizik za razvoj mnogih tegoba


U ovom slučaju može doći do poremećaja rada digestivnog trakta ili, kod dugotrajne izloženosti, do nastanka veoma teških bolesti.

Zato bi bilo dobro pravilno oprati voće i povrće prije konzumiranja.

Kako ćete to uraditi najefikasnije saznaćete u nastavku teksta.

Prije toga da se osvrnemo na spisak voća i povrća koje pesticide sadrže u najvećim količinama:

Jagode

špinat

nektarine

jabuke

grožđe

breskve

trešnje

kruške

paradajz

celer

krompir

S druge strane tu su i namirnice koje su najmanje zagađene:

avokado

kukuruz šećerac

ananas

zamrznuti grašak

luk

papaja

patlidžan

špargla

kivi

kupus

karfiol

dinja

brokoli

šampinjoni

Efikasna načina za čišćenje voća i povrća od pesticida, biće vam potrebno:

– šolja jabukovog sirćeta

– 3 šolje vode

Priprema: Pomiješajte vodu i sirće, pa spustite voće i povrće. Neka odstoji oko 20 minuta, a zatim operite pod mlazom hladne vode. Na ovaj način uklonićete prljavštinu, bakterije i hemikalije.