OPREZ! OVO CVIJEĆE JE OPASNO ZA KUĆNE LJUBIMCE

Mnoge popularne cvjetne vrste koje rastu na našim balkonima, vrtovima i u domovima sadrže štetne sastojke koji mogu biti vrlo opasni po zdravlje vaših mački i pasa.

Iako zvuči nevjerojatno, na svijetu je do sada zabilježeno oko 700 vrsta biljaka koje mogu štetiti kućnim ljubimcima – mačkama i psima i to zbog otrova koje sadrže. Zbog toga može doći do trovanja životinja i obolijevanja i otkazivanja nekih organa, koje u nekim slučajevima završi čak i kobnim ishodom. Stoga prije odluke da nabavite ljubimca provjerite šta ste zasadili na svome balkonu, vrtu ili šta držite u kući. Isto vrijedi i ako je ljubimac već prisutan u vašem domu – pregledajte cvijeće i riješite se štetnih vrsta. Neke vrste otrovne su za obje vrste, a druge samo za jednu od njih, piše Merima Babić za portal Oslobođenje.

Dracena, popularno sobno cvijeće koje je prisutno u mnogim domovima, otrovno je i za pse i za mačke i to zbog saponina koji sadrži. Nakon konzumiranja listova biljke, javlja se kod životinja povraćanje, gubitak apetita, pretjerano slinjenje, pa čak i depresija. Moraćete se odreći ljiljana i uživanju u njihovim prekrasnim velikim cvjetovima, i to bilo koje njegove vrste, ako imate mačku u svome domu jer su njegovi cvjetovi i stabljika otrovni te mogu izazvati povraćanje i gubitak apetita. Jedna od vrsta, ljiljan mira opasan je i za pse te izaziva iste simptome kao i kod mačaka. Asparagus, sobna paprat, posebno njezine bobice, sadrži sapogenin, tvar koja je otrovna za pse i mačke. Javljaju se simptomi poput povraćanja i dijareje.

Difenbahija je otrovna za obje vrste ljubimaca i konzumacija listova može izazvati jaku iritaciju usne šupljine, poteškoće pri gutanju te povraćanje. Lažna palma može se naći u mnogim vrtovima na Mediteranu, ali zna uspjeti i u kontinentalnim dijelovima. Može biti vrlo štetna za mačke i pse, posebno njezini plodovi. Dolazi do otkazivanja jetre, što zna imati i smrtonosan ishod. Ukrasni grmovi lovora koji rastu u vrtu i okućnici u toplijim krajevima mogu biti i štetni za vaše ljubimce ako konzumiraju njihove listove, bez obzira na to o kojoj se vrsti radi. Simptomi su povraćanje i grčenje mišića.