Oprez! Ove stranice na Fejsbuku nikada nemojte da lajkate!

Krađa identiteta na internetu odavno je poznata, ali je u posljednje vrijeme sve učestalija pojava, koju prate i finansijske malverzacije, upozorava PhoneArena. Ovaj sajt kao idealne primjere navodi svima poznate Facebook stranice koje poklanjaju telefone, povratne karte, skupu i luksuznu robu, gotovo bilo šta.

Ovakve stranice koriste lakovjerne korisnike da dođu do njihovih ličnih podataka, ukradu im identitet i kasnije ga iskoriste za različite malverzacije, uključujući krađu novca preko interneta. Navodno, dobitnici se obavještavaju porukom putem Messengera, a potom se traže njihovi lični podaci. Nagrada, naravno, nikad ne stiže do dobitnika, a njegovi podaci bivaju zloupotrebljeni na neki od već ranije razrađenih načina.

Ovaj vid prevare uključuje i masovno prikupljanje lajkova, koje vlasnici lažnih poklon stranica kasnije prodaju i preimenuju u ko zna kakve stranice, na kojima ostaju vaši podaci, komentari i sve ono što ste po podešavanjima Facebook profila otkrili o sebi (mislimo na podešavanja privatnosti Facebook profila).

Kako da znam koja je stranica lažna

Sve stranice koje vam poklanjaju vrijedne nagrade, recimo 100 telefona, 10 telefona, povratne karte, kompjutere, skupu garderobu su vjerovatno lažne. Ne mora biti nužno tako, ali je uglavnom tako. Sve te stranice tražiće vam da ih lajkujete, podijelite na zidu, tagujete nekoliko prijatelja i onda upišete komentar i okačite možda još nešto.

Prave stranice grade imidž na svom sadržaju i angažovanju korisnika i nikad se ne služe ovakvim instant trikovima. Instant stranice za mali vremenski rok pokušavaju da skupe što veći broj lajkova i prave bazu lakovernih korisnika, koje mogu da iskoriste za zloupotrebe kad im se za to ukaže prilika.

Kako da znam koja je stranica prava

Savjet svima je da ukoliko nisu 100 odsto sigurni da se iza stranice nalazi regularan i realan brend, da nikako ne dijele nikakve podatke s tim stranicama. Legalne stranice, čak i kod nas, uglavnom su označene plavik kružićem, što znači da su pouzdane i verifikovane i igrajte nagradne igre samo na takvim stranicama.