Od ovih namirnica možete da dobijete grčeve, visok pritisak ili trovanje!

Namirnice koje sadrže obilje vitamina i minerala mogu da sadrže i previše soli, masti, pa čak i žive

 
Često mislimo da sa zdravom hranom ne možemo da pretjeramo, ali nutricionisti upozoravaju da to nije tačno.

Namirnice koje sadrže obilje vitamina i minerala mogu da sadrže i previše soli, masti, pa čak i žive. Ovo su neke od tih namirnica.

Tunjevina

Riba je odlična alternativa mesu, ali nabavka nije uvijek jednostavna. Kako zbog cijena, tako i zbog užurbanog rasporeda zbog kojeg ne stižemo da kupimo svježu ribu. Konzerve se čine kao praktična alternativa, ali valja imati na umu da ako pretjeramo s tunom, možemo u organizam da unesemo previše štetne žive. Ne preporučuje se više od jedne konzerve nedjeljno.

Orašasti plodovi

Bademi, indijski oraščići, orasi i lješnici preporučuju se zbog zdravih masnoća koje drže srce u formi. No ti paketići zdravlja sadržavaju i obilje kalorija. Sto grama badema ima čak 577 kalorija, a makadamija 717. Oko 12 komada oraha ima oko 100 kalorija, a ni lješnici nisu mnogo „lakši“. Šaka do dvije orašastih plodova dnevno sasvim je dovoljna, a nutricionisti savjetuju da njima zamijenite nezdrave masnoće.

Sir

Odličan izvor proteina i kalcijuma osnažuje kosti i srce, ali ako pretjerate sa sirom, napravićete više štete nego koristi. Neke vrste sira poput rokfora, halumija ili fete imaju više soli nego morska voda, a ako često grickate masne sireve može da vam skoči pritisak.

Cvekla

Cvekla štiti od bolesti zahvaljujući antioksidansima, a odličan je izvor vlakana, folne kiseline, beta-karotena i gvožđa. No s cveklom se može i pretjerati, pogotovo ako je stavljate u zdrave sokove. Oksalati koje sadrži su prirodne stvari koje podstiču stvaranje kamena u bubregu. Ugljeni hidrati koje sadrži cvekla kod nekih ljudi izazivaju gasove, grčeve i bol u želucu, posebno ako pate od sindroma iritabilnog crijeva.

 
Zeleni čaj

Snažni antioksidans u šoljici štiti od srčanih bolesti, karcinoma i začepljenja krvnih sudova, prija koži i pomaže u skidanju viška kilograma, ali ne treba ga piti u neograničenim količinama. Razlog tome su tanini koji mogu omesti apsorpciju gvožđa.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!