Oprez: Ne podgrijavajte špinat

20160413144247_364765Ukoliko ste ljubitelj špinata, saznajte koje sve zdravstvene prednosti ovo zeleno povrće ima na vaš organizam. Ova namirnica sadrži velike količine vitamina i minerala, kao što su folna kiselina, vitamin A, B, C, E, gvožđe, mangan i kalijum. Špinat sadrži i lutein i zeaksantin, i zbog svega toga ovo povrće predstavlja savršenog borca protiv raznih bolesti.
Međutim, vodite računa da ovo povrće ne podgrijavate, jer u sebi sadrži nitrate koji uslijed dejstva mikroorganizama i zagrijevanja prelaze u nitrite i dalje u nitrozamine, koji su veoma štetni i kancerogeni za ljudski organizam. Stoga špinat uvijek jedite u svježem obliku ili odmah poslije pripreme. To ne znači da ga ne možete jesti i sutradan, ali ga, ipak, nemojte podgrijavati jer je ukusan i hladan.
(NN)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!