Oprez na ljetovanju! Ovi morski specijaliteti bi vas mogli poslati u bolnicu ili gore…

U toku ljetnjeg odmora i boravka na moru većina nas voli da proba lokalne specijalitete, pa i morske plodove ili školjke pripremljene na razne načine. To može da se iskomplikuje u vidu trovanja ili, češće, alergije.

Alergija na morske plodove predstavlja abnormalni odgovor imunološkog sistema na proteine iz određenih morskih životinja. U morske plodove ubrajaju se školjke, škampi, rakovi, ostrige, jastozi, ali i hobotnice i lignje.

Neke osobe sa alergijom reaguju na sve vrste školjki, a druge reaguju samo na određene. Reakcije variraju od blagih simptoma – kao što su crvenilo, svrab i zapušen nos, do ozbiljnih, čak i opasnih po život.

Ako mislite da neposredno posle obroka osjećate alergijsku reakciju na školjke, odmah se obratite ljekaru. Testovi mogu pomoći u potvrđivanju alergije, tako da možete preduzeti korake i izbjegnete buduće reakcije.

Simptomi alergije na školjke uglavnom se razvijaju za nekoliko minuta do sat vremena nakon pojedenog jela:

svrab ili ekcem kože (atopijski dermatitis)
oticanje usana, lica, jezika i grla ili drugih dijelova tijela
gušenje, zapušenje nosa ili otežano disanje
bol u stomaku, dijareja, mučnina ili povraćanje
vrtoglavica, poremećaj ravnoteže ili nesvjestica
drhtanje usana

Alergije mogu izazvati ozbiljnu, potencijalno smrtonosnu reakciju poznatu kao anafilaktički šok, što predstavlja hitno medicinsko stanje koje zahtjeva liječenje pomoću adrenalinske injekcije i hitne ljekarske pomoći.

Znaci i simptomi anafilaksije

otečeno grlo ili plikovi u grlu (zapušenje disajnih puteva) ili teško disanje
šok sa velikim padom krvnog pritiska
ubrzan puls
vrtoglavica, malaksalost ili gubitak svijesti 


Kada dođete do doktora, ako imate simptome alergije, tražite hitan tretman ako se pojave znaci ili simptomi anafilakse.

Uzroci

Sve alergije na hranu prouzrokovane su prekomjernim djelovanjem imunog sistema. Imunološki sistem identifikuje određeni protein iz školjke kao štetan, što podstiče proizvodnju antitijela na proteine školjke (alergena).

Sljedeći put kada dođete u kontakt sa alergenom, vaš imunološki sistem oslobađa histamin i druge hemikalije koje uzrokuju simptome alergije.

Vrste morskih plodova

Postoji nekoliko vrsta morskih plodova koji obično izazivaju alergiju, a svaki sadrži različite proteine:

rakovi, jastozi, škampi i „kozice“
školjke, lignje, puževi, hobotnice i ostrige

Rizici

Neki ljudi su alergični na samo jednu vrstu školjki i mogu da jedu druge vrste školjki, dok neke osobe moraju da izbjegavaju sve vrste školjki.

Veći rizik od alergije na školjke imaju osobe sa alergijom bilo koje vrste u porodici.

Alergija na školjke češća je kod odraslih nego kod djece, i češća kod žena nego kod muškaraca. Kod djece je alergija na školjke češća kod dječaka.

Obično se alergijske reakcije na školjke dešavaju u blagom obliku. U teškim slučajevima alergija na školjke može dovesti do anafilakse obilježene grčevima u grlu (suženje disajnih puteva), ubrzanim pulsom, šokom i vrtoglavicom, a može biti opasna po život.

Povećan rizik od anafilakse imaju osobe koje imaju:

astmu
ekstremnu osjetljivost na školjke
istoriju anafilakse indukovane hranom
Anafilaksija se može lečiti hitnom injekcijom epinefrina (adrenalina).

Napomene

Alergija na školjke ne dešava se toliko često da bi trebalo uvijek da izbjegavamo morske plodove.

Jedini siguran način za sprječavanje alergijske reakcije na školjke jeste izbjegavanje školjki. Ali uprkos naporima, svaka osoba može doći u kontakt sa školjkama i dobiti alergiju, a tada treba brzo reagovati.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!