Opozicija Venere u Lavu i Marsa u Vodenjaku od 18.06. do 24.06.2018. godine donosi ljubavne jade

U periodu od oko 18.06. do oko 24.06.2018.godine, na astrološkom nebu, biti će izražen utjecaj opozicije Venere u Lavu i Marsa u Vodenjaku.

Riječ je o jednom doista izazovnom aspektu. Aspekt opozicije naglašava suprotnosti, a u ovom slučaju suprotnosti su izražene prvenstveno kroz prirode planeta koji čine ovaj aspekt.

O općoj signifikaciji Venere i Marsa:

Na jednoj strani imamo Veneru koja simbolizira mir, sklad, balans, odnose se drugim ljudima, pa tako i partnerstvo, ljubav, kreativnost, estetiku, umjetnost i humanost, a na drugoj strani imamo Marsa koji significira akciju, ambiciju, odlučnost, borbenost, individualnost, osobenost, često netaktičnost i drskost, fizičku aktivnost, sport. Dakle, kako vidite u pitanju su sušte suprotnosti.

O aspektu Opozicije:

Opozicija predstavlja aspekt dva planeta koji se nalaze pod uglom od 180 stupnjeva, ili kako se u astrologiji kaže znaci preko puta. Prema svojoj prirodi opozicija je aspekt Saturnovog tipa i vezuje se za otplatu karmičkih dugova Opozicija predstavlja nešto što osobu privlači i čemu ide, i što dostiže i prihvata, ali nije spremna prihvatiti u potpunosti, jer je strah od nepoznatog vrlo velik, ili joj je toliko poznato da nakon savladavanja adekvatnih lekcija, dođe do potpunog zasićenja i indiferentnosti. Zato se za ovaj aspekt vrlo često kaže da je aspekt razdvajanja. Aspekt opozicije significira kompromise, ali koji (kako se iz priloženog to da i vidjeti) nisu trajnijeg karaktera.

Što će donijeti ova opozicija između Venere u Lavu i Marsa u Vodenjaku u periodu od oko 18.06. do oko 24.06.2018. godine?

Venera je po prirodi hladan i vlažan planet, dok je znak Lava topao i suh, što prilično sputava Veneru da izrazi svoj potencijal. Zatim, Venera se vezuje za plodnost, dok znak Lava pripada grupi jalovih znakova. Na drugoj strani, Mars je u Vodenjaku koji je Saturnov znak, a Mars odlično iskazuje svoju prirodu u Saturnovim znacima….U znaku Jarac je egzaltiran. Može se reći da u Vodenjaku, poprima one Saturnove transformatorsku i reformatoske crte. Pored toga, Mars je do skora bio u dodiru sa Ketuom, što predstavlja jedan izazovan aspekt, koji bi se ukratko mogao opisati – mnogo boli koji donose velike lekcije. Nasuprut tomu, Venera ide u zagrljaj Rahu, što još više daje njenoj naivnosti na snazi.

Na osobnom planu, ambicija će biti vidno izražena. Mars u Vodenjaku je jače postavljen pa svakako prednost trebate dati realiziranju svojih želja, planova i ciljeva. Dispozitor Marsa je Saturn koji je retrogradan, što ukazuje da je potrebno raskrstiti sa svim ograničavajućim uvjerenjima, a uzevši u obzir opoziciju Venera – Mars u kojoj je Mars jače postavljen, radi se o uvjerenjima koja se tiču nedostatka samopoštovanja i samopouzdanja. Poruka cijele ove konztelacije glasi – Ne dozvolite da vas iti jedno ograničenje pokoleba u procesu realiziranja osobnih želja, planova i ciljeva. Nedostatak samopouzdanja je totalna glupost. Važno je samo tu glupost priznati sebi, jer priznavanje je pola riješenja, zatim, osvjestiti tko vas je uvjerio u to da niste dovoljno dobri, te najzad djelovati hrabro. Ako ste svjesni da vas je nedostatak samopouzdanja sputavao, odnosno, kada priznate sebi spomenuto, od koristi će vam biti sljedeća afirmacija – Ja to želim, ja to mogu.

Kod mnogih je jako prisutno i robovanje uvjerenju da je jako važno što će drugi reći. E, pa sada kada je Venera slaba, pravo je vrijeme da napravite značajan korak u cilju eliminiranja tog uvjerenja. Postavite sebi pitanje, je li vam ti drugi plaćaju račune?…Sve će biti jasno kao dan. Naravno, Venerina crta se može povremeno, manje – više ispoljiti, u sasvim drugoj krajnosti, točnije da vam izazove osjećaj inferiornosti.  U tom slučaju, na pravi kolosjek ćete se vratiti, ako se usmjerite još više ka tome što predstavlja vaš fokus. Uvijek imajte na umu, kako sve polazi od nas samih. Ponašanje drugih ljudi slika je našeg stanja svjesti. Naravno, postoje svakojaki ljudi, ali mnogo je važnije kako ćemo mi gledati i reagirati na njihovo ponašanje. U ovom periodu, nema nikakvih žestokih aspekata, koji donose drastične padove i sl. Poanta je – ako želite nešto riješiti, unaprijed morate imati sliku sebe kao pobjednika. Izazovi su itekako mogući, no oni vas nikako ne smiju pokolebati u želji i namjeri da budete pobjednik. Sigurno je da ste gledali makar jedno natjecanje, i sigurno je da ste vidjeli, kako je apsolutna većina pobjednika imala i padove, iz kojih su izlazili jači.

Ovdje je važno sugerirati svima koje u narednom periodu očekuje nekakav vid natjecanja ili značajnog javnog prezentiranja, da poradite na apsolutno svim aspektima. Jedna sitnica može dovesti do čuda, ali isto tako ako je negativna i do značajnog pada. Sigurnost je neophodna, a da biste ju u ovom periodu ostvarili, ma koje visine da ste dosegli, bit će vam neophodno mnogo rada, pa čak i preko mjere, i to na svim aspektima. Kao primjer uzet ću sportsku utakmicu, i reći da u ovom periodu neće pobjediti kvalitetniji i iskusniji igrači ili tim sačinjen od takvih, već oni koji su uložili više truda, kod kojih je želja za pobjedom i energija više izražena, i koji imaju bolji marketing… pa čak i veze. Zato, nemojte da vas ovo povede pa da počnete gaziti preko leševa, ali maksimalno se borite za sebe i učinite sve što je u nekim zdravim okvirima dozvoljeno.

Izazovi u odnosima sa glavnim ili nadređenim osobama

Mnogi će se osjećati inferiorno u odnosu na druge. Ovakvi izazovi, vrlo lako se mogu dogoditi u svim organizacijama, kolektivima, na poslovima. čak i u organizacijama koje se bave plemenitim stvarima. Ovaj aspekt predstavlja klasičnu sliku glavne ili nadređene osobe koja boreći se za određeni viši cilj, nema vremena da brine o potrebama i mogućnostima svojih podređenih,…ispada kao da ga nije briga što je natovario ogroman teret posla na njihova leđa, da nemaju vremena ni za kratku pauzu, ili im pak dao poslove koji su im namrskiji… Još je Mars pod utjecajem Ketu-a, što pored opisane bezobzirnosti, govori i o netaktičnom, drčnom,  čak i drskom vođi…Razlog je velika osobna ogorčnost, nagomilana količina bijesa, ali bez obzira na opravdanja, takvo ponašanje se ne može tolerirati u bilo kakvom odnosu. Tako, ukoliko ste dio bilo kakvog kolektiva, a pritom niste zadovoljni postupcima glavne ili nadređene osobe, jedino što možete u ovom periodu jeste da radite što vam se kaže. Razgovor može pomoći, tek toliko da vam duši bude malo lakše, ali vrlo brzo, ili možda čak i odmah nakon razgovora, dolazi do ponavljanja istih obrazaca.

Izdržite, sve ima svoje, a onda planirajte razgovor od 24.06. i znajte da će vam mnogo pomoći. Sada je važno da se dokažete, ma koliko puta da se do sada to učinili, i vidjet ćete ubrzo će doći bolji dani. Naravno, mnogima od vas se može dogoditi da u ovom periodu doživiti nekakvu kritiku ili neugodan pristup od strane glavne ili nadređene osobe, međutim, ne uzimajte to k srcu. U tom slučaju, vaše padanje u vatru može dovesti do samo još većeg zaoštravanja odnosa. Ali, nikako ne smijete dati na sebe. Trebate iskazati direktno svoje nezadovoljstvo, samo je važno da ne bude na agresivan način. Najbolje bi bilo odmah porazgovarati, i iznjeti sve što vam je na duši, i doć će do uspostave kompromisa.

Emotivni jadi

Uzevši u obzir da (na bilo koji način združeni) Venera i Mars predstavljaju dvije osobe u ljubavnom odnosu, i ova opozicija Venera i Marsa aktualizira polje ljubavnih odnosa.

U mnogim postojećim odnosima, doć će do intenzivnog nadmetanja, borbe za dominacijom, pri čemu, jedan uvijek mora popustiti, radi opstanka odnosa, mada su privremeni prekidi itekako moguća pojava. Opozicija jeste prilagođavanje, ali samo prividno. Dakle, popuštanje u odnosu, u ovom slučaju, nikako nije riješenje, već samo prividni mir. Nemojte to činiti, obzirom da popuštanje radi prividnog mira vodi ka gubitku osobnog identiteta, tj. samouništenju. Bolje je, bez mnogo riječi, okrenuti se i otići na neko vrijeme, nego uz mnogo riječi ostati žrtva.

Ukoliko je pak odnos, već dulje vrijeme problematičan, prekid će djelovati kao definitivan, no kako su Jupiter i Saturn retrogradni, te se i sam Mars polako priprema na retrogradni hod, do pomirenja će definitivno doći, ali ponovo bez uspjeha. Na drugoj strani, doć će do obnove mnogih prekinutih odnosa, najčešće onih koji nisu definirani, ali to je samo privremenog karaktera. Suština je jedna – ako je vaš odnos poljaljan pa sada dođe do prekida, ili pak dođe do obnove odnosa, isto je. Odražava samo da je odnos u magli…Bez obzira na prekid ili pomirenje, ništa se ne događa što će odnos voditi ka boljem, već suprotno… Odnos je u fazi završetka… I što prije to prihvatite, to će biti bolje za vas. Ostanak u mučnom ljubavnom odnosu, još uvijek nikog nije načinio sretnim. To nije ljubav. To je samo vaša potreba za nadmetanjem i dokazivanjem. Možda mislite da nije, jer ste krhki i popustljivi po prirodi, pa u partneru vidite svog spasioca. Ali, varate se.

Za vas kao žrtvu uspjeh je zadržati spasioca. No, ono što je glavno, (isprika na izrazu) ali oboje ste jadnici. Oboje se trebate, pod hitno, suočiti sa osobnim slabostima i poraditi na samopouzdanju. Ma koliko da ste i vi i vaš partner uspješni i snažni u očima drugih, to je samo u očima drugih, tj. onih koji vide jednu crtu vaše osobnosti, i to onu koju žele vidjeti…no, neće ti drugi živjeti život umjesto vas, nego ćete ga vi živjeti. Drugim riječima, pođite od sebe.

Što se tiče odnosa koji budu otpočeli u ovom periodu, u određenom broju njih će se događati opisani scenarij. Potreba za nadmetanjem, kao kompenzacija za osobne slabosti i nedostatak samopouzdanja. Odnos može potrajati dugo, i voditi čak i u brak, ali to je samo forma, dok je suština takva da će vas partner sve više izluđivati, te da se javlja opasnost od gubljenja osobnog identiteta, što vodi u brojne kako psihičke, tako i fizičke probleme. Naravno, postoji i ona druga grupa odnosa, a to su oni odnosi koji će trajati kratko. Njihov scenarij je taj da će se jedna strana zaljubiti do ekstaze, a druga strana, bez obzira na emocije, neće biti spremna da žrtvuje svoju slobodu i svoj aktualni put, zbog čega će prilično brzo doći do prilično većih razočaranja, i pucanja. Lako se može dogoditi da druga strana bude toliko okrutna, da se samo okrene i ode. S

toga, savjet je – bez obzira na jake emocije, zadržite malo zdravog razuma….I bez obzira na ljubav, držite se onoga što ste sebi zacrtali, prije no što vam se ona dogodila.

I, najzad, u brojnim odnosima koji su stabilni, doć će do izazova i neuogdnosti, te nužnosti većeg prilagođavanja. Razlog je veća fizička odustnost jednog partnera, uglavnom radi obaveza profesionalnog tipa…U sklopu toga, ne treba čuditi ako partner dobije ponudu za posao ili edukaciju u drugoj regiji ili državi. Ma koliko vam bilo teško, maksimalno ga podržite. Time ćete krenuti putem jedne veće emocionalne zrelosti, a isti će doprinjeti kvalitetnom razvoju odnosa.

Zdravlje

U domeni zdravlja, opozicija Venere i Marsa ukazuje na probleme sa uro-genitalnim sustavom, nešto više sa urinarnim sustavom. Zato, čuvajte se infekcija i upala. Ukoliko već imate spomenutih problema djelujte preventivno.

Kako su Venera i Mars na osi Lav – Vodenjak, veliki oprez se savjetuje svim kardio-vaskularnim pacijentima. Budite maksimalno umjereni u svemu. Pazite se i volite sebe. Jedan od načina da poboljšate svoje stanje jeste da počnete razmišljati o svojim neizraženim emocijama i osjećanjima, pa ako ih ne možete izraziti direktno, napišite ih, ili radite nešto drugo kreativno, a da vam vodič budu oni. Nemojte olako preći preko izrečenog, jer upravo su neizražene emocije i osjećanja prema nekome ili nečemu, uzročnik tegoba sa srcem, a zatim i varirajućim tlakom, problematičnom cirkulacijom, krvinim sudovima, i ostalim kardio-vaskularnim tegobama.

Drugi, jako zastupljen razlog za probleme sa kardio sustavom leži u trpnji problematičnih odnosa, te ukoliko sebi želite bolje zdravlje, počnite raditi na jačanju ljubavi prema sebi, već kolko sada…Sve potječe od nas samih… Veća ljubav prema sebi, navešće vas da uspostavite granice prema svima koji vas iritiraju…I ovdje nikako ne smije biti izgovora. Sva suština je sadržana u sljedećem – sebi samima ste najvažniji, i kako biste vi osobno bili srećni, i kako biste bili dobri drugima, i kako biste dobili ljubav od drugih.