Opet nam stiže smak svijeta: Hoće li Krvavi Mjesec u noći 27. jula najaviti konačan kraj?

Krvavi mjesec 2018. godine će se pojaviti u konjukciji sa Marsom u opoziciji u noći 27. jula – ali da li ovaj astronomski događaj signalizira da je kraj svijeta blizu?


Hrišćanski teoretičari zavjere i zagovornici sudnjeg dana gledaju u nebeska tijela kako bi pronašli nebeske znakove krajnjih vremena.

U petak 27. jula, Mjesec će poprimiti tamno crvenu nijansu tokom totalnog lunarnog pomračenja – događaj koji je navodno predviđen u Bibliji.

Planeta Mars će iste večeri biti najbliža Zemlji u posljednjih 15 godina, a propovjednici kraja svijeta iznose bizarne tvrdnje o toj slučajnosti.

Prema riječima američkog pastora Pola Biglija, kombinacija Marsa u opoziciji i Krvavog Mjeseca je direktan znak odozgo.

Hrišćanski propovjednik sa sjedištem u Indijani je rekao: “Da li je to znak haosa? Da li je to znak rata?“

“Da li je to znak apokaliptičnog zaključka Božije riječi o posljednjim danima?“

“27. jul nije kraj svijeta, ali svakako Biblija kaže da će biti znakova na Suncu, na Mjesecu i na zvijezdama koji će značiti razaranja.“

Pastor je ranije tvrdio da živimo u posljednjim vremenima i da će se nešto biblijskih predskazanja desiti prije drugog dolaska Isusa Hrista.

Propovjednik sudnjeg dana je tvrdio da su trenutna erupcija havajskog vulkana Kilauea, bijesne oluje prašine na Marsu i Krvavi Mjesec znaci da se krajnji dani približavaju.

On je ukazao na biblijske odlomke u knjizi Joila i Knjizi otkrovenja, u kojima se kao znak sa nebesa pominje Mjesec koji postaje crven.

On je rekao: “Nisam uznemiren, samo vam kažem da ako sagledate stvari iz biblijske perspektive, u Bibliji je Isus rekao da kada se sve ovo bude dešavalo, “onda će vidjeti kako čovjekov sin dolazi u oblaku sa velikom snagom i slavom“.“

“Kada se ove stvari dogode, rekao je on, podignite glavu gore, vaše iskupljenje se približava.“

“Možete pogledati u knjigu Joela 2, pogledajte Dela 2, pogledajte Otkrovenje 6.“

“Proučite spise i saznajte da je Krvavi Mjesec bio proročki predviđen za posljednje dane. Pogledajte sve znakove.“

Ali, ima li ikakvog kredibiliteta za ovakva proročanstva o Krvavom Mjesecu?

Ne postoje naučni dokazi koji podržavaju tvrdnju da su Krvavi Mjesec ili Mars u opoziciji značajni na bilo koji apokaliptični način.

Tokom lunarnog pomračenja 27. jula, prelamanje sunčeve svjetlosti širom planete će obojiti Mjesec u crveno – efekat poznat kao Rejlijevo rasijanje.

U isto vrijeme, Zemljina orbita će pozicionirati planetu u ravnoj liniji između Marsa i Sunca.

Planetarna opozicija će učiniti da Crvena planeta jarko sija na noćnom nebu i da izgleda nešto veća nego obično.