Opasnosti skrivene u kozmetici: PUT DO LJEPOTE, ALI I BOLESTI!

 Mediji su preplavljeni reklamama za kozmetičke proizvode, a kozmetička je industrija jedna od najprofitabilnijih. Iako je na deklaracijama istaknuto koji se sastojci nalaze u kozmetičkom proizvodu, nismo svjesni koja količina pojedinih sastojaka je štetna za naše zdravlje.

Svi kozmetički proizvodi sadrže određenu količinu bakterija, zbog čega proizvođači u njih dodaju konzervanse, a dodaju ih i da bi produžili rok trajanja proizvoda.

Toksični metali nalaze se u hidratantnim kremama, losionima, kremama za sunčanje, maskari, sjenilima za oči, puderu, a upijaju se u organizam kroz kožu. U ruževima za usne nalazi se olovo, eyelineri i korektori sadrže kadmij, puderi i rumenila nikal, berilij je u bronzerima, a sjenila za oči i maskara sadrže arsen.

 

Hemikalije u kozmetici mogu uzrokovati zdravstvene poteškoće poput osipa, mučnine, povraćanja, problema s bubrezima, glavobolje, dermatitisa, gubitka kose, neuroloških i hormonalnih problema, bolova u zglobovima i kostima te rak. U nastavku donosimo deset štetnih hemikalija koje se nalaze u kozmetičkim proizvodima koje svakodnevno koristimo.

1. BHA i BHT

BHA (butylated hydroxyanisole) i BHT (butylated hydroxytoluene) su sintetički antioksidansi koji se nalaze u ruževima za usne i hidratantnim kremama, a uzrokuju alergijske reakcije na koži te mogu uzrokovati endokrine bolesti, rak i probleme s reproduktivnim sustavom.

 

2. Umjetna bojila

PPD (P-Phenylenediamine) je uobičajen sastojak boja za kosu, a umjetna bojila nalaze se u mnogim kozmetičkim proizvodima. Tamne boje za kose sadrže ga u većoj količini nego svijetle. Mješavina različitih hemikalija u boji je kancerogena, a boje mogu sadržavati i nisku razinu teških metala.

Neke boje nisu odobrene kao aditivi u prehrani, a koriste se u kozmetici koja se može progutati, kao što su ruževi za usne. Boje mogu sadržavati aluminij i druge toksične metale koji daju sjaj make-up proizvodima, a mogu izazvati osip i iritaciju očiju.

3. Živa

Metal živa nalazi se u ribi, cjepivu i amalgamskim plombama, ali i u dekorativnoj kozmetici i make-up proizvodima za oči. Živa se lako upija u kožu, preko koje ulazi u organizam, a može uzrokovati alergijske reakcije, iritacije na koži i neurotoksične posljedice.

4. Formaldehid

Sastojci koji otpuštaju formaldehid nalaze se u gotovo svim proizvodima za njegu lica, tijela i kose, kao i u antiperspirantima i lakovima za nokte.

Oni mogu iritirati disajne puteve, uzrokovati astmu, alergije i reakcije na koži. Izloženost formaldehidu može izazvati i glavobolju, umor, vrtoglavicu, bolove u zglobovima i prsima te nastanak raka.

5. Parabeni

Najviše se koriste kao konzervansi u kozmetici, a nalaze se u proizvodima preparativne i dekorativne kozmetike. Uzrokuju endokrine bolesti, a povezuju se s rakom dojke i poteškoćama muških reproduktivnih funkcija. Istraživanja pokazuju da metilparaben koji se nanosi na kožu, reaguje s UVB zrakama i dovodi do ubrzanog starenja kože i oštećenja DNA.

6. Propylene Glycol

Derivat nafte nalazi se u dekorativnoj i preparativnoj kozmetici. Ovaj toksični aditiv uzrokuje alergijske reakcije. Dezodoransi u stiku sadrže višu koncentraciju ovog sastojka nego što se nalazi u industrijskoj primjeni.

 

7. Sodium Lauryl Sulfate (SLS) i Sodium Laureth Sulfate (SLES)

Sodium Laureth Sulfate (SLES) nalazi se u kozmetici namijenjenoj za kupanje i tuširanje, poput šampona i pjena za kupanje te u deterdžentima za pranje. U SLES-u se mogu nalaziti etilen oksid i 1,4 dioxane, koji su kancerogeni. Sodium Lauryl Sulfate (SLS) se nalazi u deterdžentima, pastama za zube i drugim kozmetičkim proizvodima i štetan je za kosu i kožu.

8. Triklosan

Konzervans koji se nalazi u kozmetici koja ima antibakterijsko djelovanje, poput pasta za zube, sredstava za čišćenje, dezodoransa i antiperspiranta. Može uzrokovati endokrine i hormonalne bolesti i doprinijeti otpornosti bakterija na antibiotike. Također, nakon tuširanja, odlazi u okoliš gdje se nakuplja i stvara dioksine koji su toksični za okoliš.

 

9. Petrolatum

Mineral petrolatum nalazi se u baby uljima, kremama, ruževima za usne, sredstvima za odstranjivanje make-upa i sjajilu za usne. Ovo je mineralno ulje koje poput voska ostaje na površini kože, zatvara pore što dovodi do mitesera i proširenih pora.

10. Cyclomethicone i Siloxane

Sastojci na bazi silikona nalaze se u kozmetici koja hidratizira i omekšava kožu, poput krema za lice, dezodoransa u kremi i proizvoda za njegu kose. Uzrokuju endokrine i hormonalne bolesti.