Opasnost vreba i iz posuđa! Ne jedite iz aluminijskog, plastičnog i bakrenog suđa!!

Preporuka je da kuhate u posudama napravljenim od prirodnih ili neutralnih materijala. Najukusniji i najzdraviji obrok se sprema na šporetu na drva. Uz keramičko neglazirano posuđe i zdravu hranu imamo realne šanse da produžimo životni vijek ili ga bar kvalitetno odživim… Kvalitetno posuđe osim što pomaže da ostanete u dobrom zdravlju, poboljšava i okus hrane.

Da li ste ikada razmišljali o posuđu koje koristite svakdnoveno i njegovom utjecaju na zdravlja? Novija naučna istraživanja kažu kako u samo jednom gutljaju čaja iz plastične čaše, u organizam unosimo i neke druge materije osim čaja. Desilo vam se bar jednom da ste primijetili kako je suho voće koje je dugo ostalo u plastičnom pakovanju poprimilo okus plastike. To je zbog toga jer ioni hrane i ioni plastike međusobno reagiraju!

Uzrok Alzheimera?

Kako odabrati kvalitetno i zdravo posuđe. Ne želite da obroci za koje se trudite da su organski i zdravi pokvarite neprimjernim posuđem i umjesto zdravlja u svoj organizam unesete bolest.

Neprijanjajuće posuđe sadrži plastične polimeri (silikon je jedina iznimka).  Zagrijavanjem teflonske tave na temperaturama od 260 do 350 °C polimeri ispuštaju otrovne pare, koje su smrtonosne za kućne ptice, kanarince i papige, i svakako nisu zdrave za ljude.

Neprijanjajuće posuđe se pojavilo 1944. godine. Prije toga da bi izbjegli prijanjanje hrane kuhari su stavili više vode ili više masnoće i kuhali na nižoj temperaturi. To se može primijeniti i danas. Osim toga, zagorjela hrana može se lako oprati.

Vjerojatno ste već čuli priče koliko je nezdravo peći jaja na aluminijskoj tavici, jer to može biti jedan od uzroka Alzheimerove bolesti. Bakrene zdjele, navodno, za vrijeme kuhanja ispuštaju otrov u hranu, a posuđe od teflona navodno izaziva rak. No, istraživanja koja su provedena u posljednjih nekoliko godina pokazala su da aluminijsko posuđe nema nikakve veze s pojavom Alzheimerove bolesti, jer to posuđe ima zaštitni sloj koji sprečava ulazak dijelova metala u hranu.

Isto tako, vrlo teško ćete naći posuđe od čistog bakra, koji zaista i jeste opasan i ako uđe u hranu može izazvati prvenstveno probavne smetnje. Bakreno posuđe koje ćete eventualno danas kupovati ima s unutarnje strane sloj nehrđajućeg čelika.

Opreza nikad dosta

Što se pak tiče posuđa od teflona, još uvijek postoje brojne prepirke koliko je ono šteto ili nije. Istraživanja su pokazala da u osobama koje koriste posuđe od teflona se mogu naći tragovi perfluorooctanoic kiseline, koja je potencijalno kancerogena hemikalija, a koja se koristi upravo za proizvodnju posuđa od teflona. Ipak, kako biste smanjili rizik, koristite samo neoštećeno posuđe od teflona.

Naravno, nije na odmet pogledati u čemu zaista spremate hranu i je li vaše suđe staro i oštećeno. Kada jednom suđe izgubi svoj zaštitni sloj, u hranu mogu prodrijeti različiti štetni spojevi koji bi mogli ostaviti posljedice na zdravlje. Budite oprezni posebno kada je u pitanju spravljanje hrane na visokim temperaturama!

Preporuka je da kuhate u posudama napravljenim od prirodnih ili neutralnih materijala. Najukusniji i najzdraviji obrok se sprema na šporetu na drva, pa uz keramičko neglazirano posuđe i zdravu hranu, imamo realne šanse da produžimo životni vijek ili ga bar kvalitetno odživimo.

Ne preporučuje se

ALUMINIJ: Izbjegavajte aluminijsku foliju. Umjesto toga da pečete krumpir u aluminijskoj foliji, ispecite ga direktno na roštilju ili u vatrostalnom loncu sa poklopcem. Anodizirani aluminij (alugus) je ne-reaktivan i dosta dugotrajan. Međutim, ako ga ogrebete, aluminij postane reaktivan. Stoga, budite oprezni!

BAKAR: Posuđe od bakra brzo se zagrijava i brzo hladi, što omogućuje savršenu kontrolu tokom pripremanja hrane. Ali, ovakvo posuđe ima dva nedostatka: njegova cijena i visoka reaktivnost. Bakar, aluminij i lijevano željezo su reaktivni, što znači da brzo reagiraju sa namirnicama, posebno kiselom ispuštajući ione metala u hranu. Osim što kvari okus i boju hrane, u organizam unosite nepoželjnu količinu metala!

PLASTIKA: Reaktivnost plastike zavisi od njezine strukture. Mekša i fleksibilnija plastika znači i veću reaktivnost. Plastična vrećica puno brže reagira sa hranom nego čvrste plastične posude. Ne stavljajte hranu u plastične kutije u kojima su se prije nalazile hemikalije! Također, ne koristite plastiku u mikrovalnoj! Polivinil hlorid, koji se nalazi u plastici, ispušta toksin DEAH, koji razorno utječe na rad hormona. Također, plastika sadrži ftalate, koji se akumuliraju u tkivima i štete radu jetre i pluća. Kod testiranja na životinjama, ftalati su štetili radu reproduktivnih organa. Izlučivanje ftalata iz plastike u hranu se povećava pod mehaničkim utjecajem (savijanje, pritisak, žvakanje), pod utjecajem rastvarača (mast, ulje, slina) i visoke temperature (iznad 30 stepeni C).

Dobar izbor

NEHRĐAJUĆI ČELIK (Inox): To je najmanje reaktivan metal i univerzalan i zdrav izbor. U zadnje vrijeme se pojavilo mnogo vrsta posuđa od nehrđajućeg čelika, lonci, tave i tepsije. Odmah nakon kuhanja uklonite hranu iz lonca kako bi spriječili da ona poprimi okus metala. Ako je posuda od čelika dobila ogrebotinu, ispuštanje iona metala je sve osjetnije. Najbolje je da uopće ne ribate posuđe od čelika. Ako je hrana zagorjela, posipajte to sa sodom bikarbonom ili jakim sredstvom za čišćenje i ostavite lonac na nekoliko sati.

UGLJIČNI ČELIK je dosta jeftin i idealan je materijal za vok i za tavu za prženje, jer odlično provodi toplinu. Da posuđe ne zahrđa, pripazite da ga dobro osušite i držite na suhom mjestu.

GUS (lijevano željezo): Posuđe od lijevanog željeza je dobro za pripremanje palačinki i pogačica te pirjanje povrća. Nemojte pripremati supu ili bilo koju tekuću ili kiselu hranu u posuđu od lijevanog željeza.

Odličan izbor

EMAJLIRANO: Emajl je ustvari staklo, tehnološkim postupkom „prilijepljeno“ uz metal. Jedini nedostatak je to, da je kvalitetno emajlirano posuđe dosta skupo. Ali ako ga dobro čuvate, kvalitetno emajlirano posuđe će trajati godinama, dok će jeftino emajlirano posuđe, koje ima vrlo tanak sloj emajla brzo popucati. Kada emajl popuca, obavezno će pronaći put u vašu hranu, a metal ispod emajliranog sloja će reagirati sa hranom. Zbog toga, kupujte kvalitetnije emajlirano posuđe!

TITAN: nereaktivno i nije preteško, ali loše provodi toplinu. Zbog toga obično posuđe, koje se prodaje pod oznakom „titan“, nije napravljeno u potpunosti od titana, već je aluminijsko posuđe, koje je pokriveno keramičko-titanskim neprijanjajućim slojem. Takvo posuđe je skupo, ali je dugovječno i zdravo.

STAKLO: Stakleno posuđe je inertno i ima pristupačnu cijenu. Preporučujemo, da kod spremanja namirnica i jela koristite staklene zdjele.

BAMBUS: Kuhače i štapići za jelo od bambusa ili bilo kojeg drugog drveta su  nereaktivni, zdravi i imaju pristupačnu cijenu.

GLINENO I KERAMIČKO posuđe je nereaktivno. Osim toga, ono ispušta far-infrared toplinu, najbolju i najzdraviju toplinu za pripremanje hrane, koja također daje jelima cijeli spektar finih okusa. Takvo posuđe se obično koristi za pečenje ili dugo ukuhavanje hrane. Glineno i keramičko posuđe je vrlo lijepo, ali je krhko, i zbog toga je potrebno pažljivo rukovati sa njim.

SILIKONSKO POSUĐE je inertno i odobreno od strane FDA, i može se koristiti do temperature 220 stepeni C. Ako se temperatura prekorači, silikon se počinje topiti, ali pri tome ne ispušta toksičnu paru. Silikon je jedini nereaktivni neprijanjajući materijal. Silikonsko posuđe je otporno na toplinu (do 220C), fleksibilno, lako je za čišćenje i može ići direktno iz pećnice u hladnjak ili zamrzivač.

(E. K./aura.ba)