Opasnost od zaraze: Ove dvije stvari nikako ne smijete dijeliti s drugima

Sigurno ste već čuli da četkicu za zube, britvicu, spužvicu za tuširanje, dezodorans i peškir nije poželjno dijeliti s drugim ljudima jer to može izazvati razne zdravstvene probleme. Ovo popisu treba dodati još dvije stvari koje često posuđujemo.

. Sapun.

Nakon svake upotrebe sapun je prekriven živim organizmima s vaše kože, od bezazlenih bacila do ozbiljnih patogena koje ljudi nose na sebi, rekla je dr. Whitney Bowe, američka dermatologinja.

Čak i kada je u pitanju antibakterijski sapun, morate biti svjesni kako on sam po sebi nije dovoljno jak da učinkovito uništi sve bakterije. Čuvamo ga u vlažnom i mokrom okruženju zbog čega bakterije, gljivice i virusi lakše ‘rastu’ na njegovoj površini.

Stručnjaci se slažu kako je opasnost od zaraze puno manja ako vaš sapun koriste osobe s kojima ste svakodnevno u neposrednom  fizičkom kontaktu poput npr. djece ili partnera jer je vaš organizam naviknut na bakterijsku floru tih ljudi. Međutim, ipak savjetuju da vaš sapun služi isključivo za vašu osobnu upotrebu.

2. Slušalice.

Ovo se odnosi na mini slušalice koje se stavljaju u uho, a ne na njegovu vanjsku stranu. Istraživanja su pokazala da se na njima skuplja veliki broj bakterija iz unutrašnjosti uha. Njihov razvoj se ubrzava ako ih koristite dok vježbate jer dodatak toplinei vlage pogoduje daljnjem skupljanju bakterija.

Kada dijelite slušalice, bakterije poput stafilokoka ili streptokoka mogu ostati u vosku koji se nalazi unutar vašeg uha i izazvati infekcije. Ako ih baš morate posuditi nekom drugom, nakon toga prebrišite ih alkoholom, savjetuje dr. Bowe.

(zadovoljna.hr)