Opasno po život: NI ZA ŽIVU GLAVU NE DEPILIRAJTE DLAKE U NOSU!

Ne samo da je veoma bolno, depiliranje dlaka iz nosa, uz pomoć voska, širom otvara vrata brojim bolestima, jer dlačice u nosu su prva odbrambena linija…
Najnoviji trend kod žena, ali i kod muškaraca je i depilacija nosnica vosokom. Za ovim trendum luduju Amerikanke i Britank. Suvišne dlačice iz nosa uklanjaju uz pomoć kuglice voska.Ova depilacija se naziva ‘depilacija nosa New York’.

Polako, ali sigurno stiže i na balkanske prostore. O posljedicama ovog nezdravog i, po zdravlje, veoma opasnog sve glasnije upozoravju ljekari. Najsvježiji primjer je iz Splita, gdje je jedan mladić danima imao curenje krvi iz nosa. Niko nije mogao otkriti šta mu je.

Enigma je trajala neko vrijeme, mladića su pitali je li što radio neuobičajeno u proteklo vrijeme, a ticalo se područja nosa. A on je samo nonšalantno rekao:

“Jedino što u zadnje vrijeme prakticiram je depiliranje voskom dlaka u nosu u jednom salonu!

Ljekari upozoravaju da čupanje dlaka, a posebno njihova depilacija pomoću štapića i krema može poremetiti odbrambeni mehanizam tijela i prouzrokovati veliku štetu. Naime, dlake služe da bi zaustavile razne čestice da odu u pluća, čuvaju nas od bolesti. U tome su posebno važne one male dlačice koje su praktički neodvojivi dio našeg imuniteta.

A depilacijom čupamo njih stotine, te naša pluća ostavljamo bez odbrane. Također, depilacija povlači za sobom i dio površine unutrašnjosti nosa, ozljeđuje kapilare.

“Depilacija uništava i ćelije, koje su mikroskopske niti koje vlaže zrak koji udišemo i jako su važne” – kažu ljekari.

Ako imate problem s dlakama onda možete one koje vire izvan nosa malo podrezati, ali nikako ne uvlačite trimer u nos, a posebno ne odlazite na depilaciju nosnih dlaka voskom.

Iako, mnoge revije savjetuju ženama (a i muškarcima) da obavezno naprave depilaciju nosa, podvlačeći pri tome da će takve osobe biti seksipiline, ako počupaju sve dlake u nosu?!

“Ako se pitate zbog čega je potrebno pretrpjeti još i tu bol, morate znati kako će vas depilacija nosa učiniti mlađima i seksepilnijima – stoji u reklamnim prospektima.

Niko ne spominje da je svrha dlačica u nosu da zaustave prašinu i razne čestice kako ne bi došli u pluća.Stručnjaci upozoravju da ni za živu glavu ne smijete depilirati dlake u nosu nego ih, ako vam smetaju, samo skratite vrhove koji vire iz nosa. Ako je nešto priroda stvorila, onda je to stvorila s jasnom namjenom!

Svrha dlačica u nosu je da zaustave prašinu i razne čestice kako ne bi došli u pluća, no stručnjaci tvrde kako ona ne utječe negativno na zdravlje. Prilikom depilacije odstranjuju se samo najduže i deblje dlačice.