OPASNO DOBA DA SE PROBA: Sladoled sa lješnjacima

Sastojci: jedna čaša od 2 decilitra meda, jedna čaša slatke pavlake, dvije čaše mlijeka, jedna šipka vanile, 3 jajeta i pola čaše lješnjaka. Lješnjak propržiti, zatim isjeckati i skuhati u mlijeku sa vanilom. Dodati dobro izmiksirana žumanca i sve kuhati na pari dok se ne zgusne i ostaviti da se dobro ohladi. Izmiksirati slatku pavlaku sa medom. Bjelanca umutiti u snijeg. Sve pomiješati i staviti u zamrzivač.

Sladoled sa jagodama.

Sastojci: 1 kg jagoda, 2 lista želatina, 1 limun, 6 kašika meda, 2 bjelanca, nekoliko listova nane i so (na vrhu noža). Želatin rastopiti u činiji. Od jagoda mikserom napraviti krem i dodati mu sok od limuna. U šerpi zagrijati dvije čaše vode i med dok se ne dobije sirup. Želatin pomiješati sa sirupom 8ali nikako na šporetu). Kada se ohladi, umiješati jagode. Bjelanca umutiti u snijeg, sipati so i polako dodati jagodama. Ostaviti u zamrzivaču tri sata. Čaše sa sladoledom ukrasiti listićima od nane.

Preliv za sladoled

Sastojci: 100 grama malina, 4 kašike meda i sok od jednog limuna. Očišćene i oprane maline miksirati dva minuta. Dodati med i limunov sok po ukusu i dobro izmiješati. Držati u frižideru. Služiti kao preliv za sladoled, kremove i sutlijaš.

 

Komentari

komentara