Opasan ventil: psovanje i posljedice na mozak

psovanjeMožda vam se čini da je psovanje jedan od boljih ispušnih ventila koji vam stoje na raspolaganju, ali mozak se s time ne bi složio. Glasno izgovaranje prostih riječi, zapravo, potiče reakciju u centru za emocije, odnosno stres.  Do ovih rezultata došao je profesor Jeffrey Bowers i dr. Christopher Pleydell-Pearce, sa Sveučilišta Bristol's School of Experimental Psychology. On tvrdi da psovanje izaziva stres. Naime, umjesto da posluži kao ispušni ventil, psovanje pojačava stres.

Tokom eksperimenta volonteri su trebali naglas pročitati riječi s tri popisa. Na prvom su bile psovke, na drugom eufemizmi za iste psovke, a na trećem neutralne riječi koje nemaju veze sa psovkama. Neurološki gledano, čitanje psovki se pokazalo najstresnijim zadatkom.

Profesor Bowers objašnjava:
– Tabu-riječi dovode do emocionalne reakcije, zvuk tabu-riječi direktno je povezan s automatskom reakcijom u centru za emocije u mozgu. Tabu-riječi mogu izazvati snažne emocije čak i ako su izgovorene bez namjere da se nekog uvrijedi. Eufemizmi istih psovki nemaju isto djelovanje.

Istraživačima je zanimljivo to što izgovaranje psovki izaziva stres na dubokoj kognitivnoj razini, jer otvara nova pitanja o utjecaju govora. Istovremeno, ovo istraživanje se suprotstavlja popularnom uvjerenju da je psovanje korisno za psihu.