Opasan simptom: AKO IMATE CRVENE DLANOVE – JEDAN ORGAN OTKAZUJE

Ako ste primijetili da su vam dlanovi neprestano crveni, to bi mogao da bude simptom da vam je jedan organ ugrožen, upozoravaju ljekari. Riječ je o najvažnijem prečišćivaču organizma, odnosno jetri.utterstock

“Crveni dlanovi su obično simptom progresivne bolesti. Jetra čisti naš organizam, oslobađa nas, između ostalog, hormona koji nam nisu potrebni. Kod muškaraca, na primjer, to su estrogeni – ženski polni hormoni. Kada jetra ne radi dobro, oni se akumuliraju, a estrogeni dovode do vazodilatacije (širenja krvnih sudova), pa dlanovi postaju crveni – objasnio je kardiolog German Gandelman.

Ovaj neobičan simptom ukazuje da se jetra postepeno uništava, a posledice mogu biti ciroza i maligne bolesti. Zato, ako primijetite da su vam dlanovi crveni, obavezno se obratite ljekaru koji će podrobnijim pregledima utvrditi da li je riječ o fibrozi, cirozi, nealkoholnoj masnoj jestri, itd.

Kardiolog Herman Gandelman je primijetio da slijedeći faktori uništavaju jetru: alkohol, virusne bolesti, masna hepatoza, autoimune reakcije, neki lijekovi
Problemi sa jetrom takođe mogu da se pokažu u testovima krvi. Ako je ovaj organ „oštećen“, bilirubin je povišen. U kasnijim fazama pojavljuju se edem i ascites (akumulacija tečnosti u trbušnoj duplji).

Kako spriječiti i liječiti?
Ako ste primijetili da vam jetra ne radi kako treba, potrebno je odmah da počnete s terapijom. Za početak, neophodno je da se odreknete alkohola i smanjite tjelesnu težinu.

“Jetra se regeneriše i ako reagujete na vrijeme, smršate i izbacite otrove koje joj škode, ona će se vratiti u normalu. A za to je potrebno tri mjeseca – kaže doktor.