Online kalkulator za jednu minutu otkriva koliko ćete još godina živjeti

Izračun je vrlo jednostavan, a sve što je potrebno je unijeti tražene podatke. Na kraju dobivate prognozu koliko godina kvalitetnog, zdravog života još imate pred sobom.

Jeyaraj Vadiveloo, profesor na Sveučilištu Connecticut u SAD-u, napravio je online kalkulator koji izračunava koliko zdravih godina života vam je preostalo, prenosi  portal 24sata.

Izračun je vrlo jednostavan, a sve što je potrebno je unijeti tražene podatke – spol, godine, težinu, visinu, edukaciju, visinu prihoda, kakva vam je prehrana, koliko spavate, koliko vježbate, kakva vam je povijest vožnje. Zatim, tu je pitanje pušite li, imate li dijabetes tipa 2, konzumirate li alkohol i kakvo vam je sadašnje zdravlje.

Na primjer, zdravi muškarac star 60 godina koji redovito vježba, zdravo se hrani, ima zdrav indeks tjelesne mase i spava najmanje osam sati – za njega je prognoza još 13 godina zdravog i kvalitetnog života, otkriva Daily Mail.

Kalkulator ćete pronaći ovdje, a tjelesnu težinu i visinu ćete najprije morati preračunati iz kilograma i centimetara u pounds i feet, što možete napraviti ovdje.