Oni su preživjeli abortus: Trebali su biti medicinski otpad, a danas drže motivacione govore!

Pitanje abortusa decenijama otvara neke od najkompleksnijih i najvažnijih zdravstvenih, etičkih, pravnih i političkih rasprava širom svijeta. Različiti su motivi zbog kojih se žene odlučuju na ovaj medicinski postupak, a kao i druge medicinske intervencije, i te kako može “krenuti po zlu” .

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, granična starost fetusa pri kojoj najčešće još ne može samostalno da živi van materice postavljena je na 22 sedmice od prvog dana ženine poslednje menstrucije i težinu fetusa 500 grama ili manje.

Ali ne pridržavaju se sve države toga. Neke za gornju granicu uzimaju 28 sedmica i težinu 1.000 grama ili manje.

Ovi ljudi su dokaz da je sve moguće! Predstavljamo vam osobe koje su “preživjele abortus” i od samog početka svog života odlučile da pokažu da ih je teško otpisati!

Melisa Ouden
Kada je 1977. godine majka Melisa Ouden odlučila da uradi abortus, uveliko je ušla u sedmi mjesec trudnoće. Sam postupak je izveden uz pomoć hemijskog rastvora koji je trebalo da spali fetus. I danas je ova metoda zastupljena, a može potrajati satima. Ipak, procedura nije tekla kako je planirano i tijelo trudnice je ubrzo odbacilo plod.

Ljekari su bili šokirani kada se beba rodila živa! Naredna tri mjeseca provela je na odjeljenju neonatalne intenzivne njege nakon čega je usvojena. Ljekari su mislili da će se cijelog života boriti sa zdravstvenim komplikacijama, uključujući i mentalne poteškoće, ali do pete godine stigla je vršnjake i bila sasvim zdrava.

Melisa je prvi put ispričala svoju priču 2012. godine, kada se uključila u borbu protiv liberalnih zakona koji bi regulisali pravo žene na abortus.

Oudenova je 2008. godine magistrirala Socijalnu politiku. Tada je i rodila dijete u onoj bolnici gde je njena majka pokušala da prekine trudnoću. Melisa je napisala i knjigu “Nosila si me: Memoari jedne kćeri”.

– Moj svijet je prestao da se okreće te noći kad sam saznala da sam preživjela abortus. Bila sam ljuta i uplašena, osjećala sam se posramljeno i krivom što živim. Svaku i najmanju emociju koju možete da osećate, osećala sam te noći. Patila sam zbog toga i mnogo godina kasnije – ispričala je jednom prilikom Melisa.
Điana Džesen
Majka Điane Džesen je ostala u drugom stanju sa 17 godina. Kada je zakoračila u treće tromjesečje trudnoće shvatila je da je premlada za roditeljske obaveze, zbog čega je odlučila da abortira na isti način kao i u slučaju Melise Ouden.

Proces je trajao 18 časova i rezultirao prevremenim porađajem. Điana je došla na svijet. Imala je samo jedan kilogram. Ljekari su joj dijagnostifikovali cerebralnu paralizu, a njenim usvajateljima je rečeno da će govor i hod za nju biti nemoguća misija.

Njeni roditelji su uložili velike napore kako bi razvila svoje psiho-motoričke sposobnosti. Jedan od najvažnijih momenata u njenom životu, dogodio se kada je uspješno nastupila na maratonu u Londonu, presnosi dnevnik.rs. Danas radi kao životni trener, motivišući ljude širom svijeta.

Brendi Lozier

Majka Brendi Lozier se odlučila na hemijski abortus kada je bila u četvrtom mjesecu trudnoće. Po završetku procesa, fetus je zvanično proglašen mrtvim, a osoblje klinike je spremilo sve kako bi ga odložilo u medicinski otpad.

U trenucima kada su mislili da je posao završen, dogodilo se čudo! Brendi je navodno pomjerila ruku, što je za ljekare značilo da bi trebalo pristupiti reanimaciji.

Danas se Brendi bavi advokaturom, dobrotvornim radom i nastupa kao motivacioni govornik.

Imre Teglazi
Imre Teglazi je čovjek koji je uspio da preživi pobačaj izazvan od strane majke. Imreovi roditelji dobili su azil u Americi i putovali su iz rodne Mađarske kada su otkrili da čekaju bebu. Gospođa Teglazi je odlučila da prekine trudnoću iako se njen suprug ozbiljno protivio. Samoinicijativno je započela pobačaj bez bilo kakvog medicinskog nadzora.

Imre je preživeo i rođen je kao zdrav dječak iako ga je tokom čitavog života pratio komplikovan odnos sa majkom. Dugo se pitao zbog čega ga majka ne prihvata da bi mu otac jednog dana ispričao priču o njegovom rođenju.

U međuvremenu je postao doktor književnosti, a uz to drži otvorenu telefonsku liniju za sve žene koje imaju dilemu u vezi sa abortusom.

Kler Kalvel
Majka Kler Kalvel ostala je u drugom stanju kada joj je bilo samo 13 godina. Odlučila se na abortus iz medicinskih i ekonomskih okolnosti. Otišla je na kliniku gde joj je navodno urađen abortus. Po napuštanju iste, pacijentkinja je i dalje osećala simptome trudnoće, a stomak joj je rastao.

Ponovo je otišla na kliniku. Tamo je na zaprepašćenje lekara otkriveno da je fetus još uvijek u njenoj materici. Doktori su otkrili da je nosila blizance, a jedan od njih je preživio.

Nekoliko nedjelja kasnije rođena je Kler. Danas gaji vrlo blizak odnos sa majkom i doživljava je kao velikog heroja. Zahvalna joj je što je odlučila da je ipak donese na svijet.

Finli Krempton

Finli Krempton dolazi iz porodice koja ima specifičnu medicinsku istoriju. Njegova majka je nosilac gena koji uzrokuje ozbiljne bubrežne tegobe kod potomaka još u prenatalnom periodu. Prvu bebu je izgubila samo 20 minuta po rođenju.

Tokom druge trudnoće joj je rečeno da zbog istog problema nije sigurno da li će dijete uspjeti da preživi van majčine utrobe. Shvatila je da se ne može nositi sa gubitkom drugog djeteta, pa je odlučila da prekine trudnoću.

Kiretaža je urađena u 9. nedjelji. Uskoro je shvatila da joj stomak i dalje raste, a potom je trudnoću potvrdio i doktor koji je navodno uradio abortus.

Godine 2008. na svijet je došao Finli Krempton. I pored problema sa bubrezima, vodi normalan život uz adekvatnu medicinsku pomoć.