Oni su izuzetak: ZAŠTO HASKIJI IMAJU PLAVE OČI?

Kod većine pasa, boja očiju povezana je sa nijansom dlake. Ali, to nije slučaj i sa sibirskim haskijem.

Istraživači iz Bostona, odjeljenja za biomedicinu Embark Veterinary, uspjeli su da DNK analizom otkriju uzrok ove pojave kod sibirskih haskija. Naučnici znaju da je boja očiju kod nekih pasa povezana sa bojom krzna, kao

U najvećoj studiji koja je uporedila kompletne genetske profile pasa, istraživači su pronašli gene koji mogu da dovedu do plavih očiju.

Istraživači su testirali više od 6.000 uzorka pasa čiji su vlasnici nabavili DNK test komplete kako bi identifikovali, ili potvrdili rase svojih pasa i istražili njihov potencijalni rizik od bolesti. Studija je bila moguća zahvaljujući volji vlasnika pasa da učestvuju u istraživanju, tako da su naučnici imali pristup velikom broju podataka.

Naučnici su otkrili da je genetska promjena, ili mutacija, blizu gena ALX4 povezana sa bojom očiju sibirskog haskija.

“Geni su poput domina koje prelaze jedna preko druge”, kaže genetičar Kristofer Irizari sa Zapadnog univerziteta za nauku i medicinu.

Plave oči se mogu vidjeti kod mnogih vrsta pasa, ali kod tih vrsta plave oči su kao recesivna osobina, što znači da su dvije mutirane kopije gena potrebne za pojavu plavih očiju.

Mutacija ALX4 gena kod sibirskih haskija podstiče smanjenu proizvodnju pigmenta u oku. Nedostatak pigmenta dovodi do toga da oči postanu plave.

“Nema plavog pigmenta. Radi se o tome da svjetlost ulazi i izlazi iz oka, stvarajući plavu boju, na isti način kao što nebo izgleda plavo dok prostor izvan nije”, kaže Irizari.
Jedan od najupečatljivijih aspekata ove studije, kaže Irizari, je to što su naučnici imali nevjerovatno mnogo podataka za rad.

“Šest hiljada ljudi je prikupilo uzorke DNK sa svojih pasa i poslali su ih nama, a potom su detaljno popunili obrasce putem interneta – tako se istraživanje gena radi u 21. vijeku”, kaže Irizari.