Oni koji je ne vole bi mogli da promijene mišljenje: ZAŠTO BI ČEŠĆE TREBALO DA JEDEMO SUPU OD PARADAIZA?

Paradajz je pun vitamina, minerala, antioksidanata i biljnih jedinjenja koja nude širok spektar zdravstvenih prednosti. Zato, uživanje u supi od paradajza može da bude ukusan način da maksimalno iskoristite zdravstvene prednosti paradajza.

Paradaiz je bogat antioksidansima, a antioksidansi su jedinjenja koja pomažu u neutralizaciji štetnih efekata oksidativnog stresa. Ovo se dešava kada se molekuli slobodnih radikala koji oštećuju ćelije akumuliraju u tijelu. Paradajz supa je odličan izvor antioksidanata, uključujući likopen, flavonoide i vitamine C i E.

Zdrava koža i vid
Uživanje u činiji paradajz supe takođe može da bude od koristi vašim očima i koži. Kada je u pitanju zdravlje kože, beta karoten i likopen mogu da vas zaštite od opekotina od sunca apsorbujući ultraljubičasto (UV) svjetlo kako bi povećali odbranu kože od oštećenja izazvanih UV zračenjem. Svakako rutinu mazanja kreme sa faktorom ne treba mijenjati.

Poboljšava zdravlje kostiju
Osteoporoza je hronična bolest koju karakteriše povećana krhkost i prelom kostiju. Smatra se jednom od najvažnijih komplikacija postmenopauze. Studije pokazuju da likopen igra suštinsku ulogu u regulisanju metabolizma kostiju povećanjem mineralne gustine kostiju, što može da smanji rizik od preloma, piše Healthline.

Imunitet
Neke kulture koriste supu od paradajza kao način da “prebrode” prehladu. Njegov sadržaj vitamina C i karotenoida može da stimuliše vaš imuni sistem.