ONA KAŽE, ON BJEŽI: Šta način svađe otkriva o vašoj vezi?

Tokom zajedničkih godina parovi razviju vlastiti način svađanja koji otkriva puno o dinamici njihova odnosa. Parove koji viču i bacaju stvari bračni terapeuti nazivaju kraljevima drame. Pozitivna strana takve svađe jest što izbacite svu ljutnju, ali mana jest u takvoj eksploziji osjećaja mogu na vidjelo izaći stvari koje niste htjeli reći.

Dramatični duo
Nema sumnje da u ovoj vezi ima puno strasti, ali postoji i tako puno drame. Kad se stvari zakomplikuju niko nije siguran. Dobra vijest je da redovno iz sebe izbacujete ljutnju, stres i druge negativne osjećaje. Loša vijest je da su stvari toliko eksplozivne da se možda nikada nećete zaista pozabaviti pravim problemima.

Mi se ne svađamo
Ovakvom izjavom samo pokazujete da zaboravljate vlastite potrebe zbog partnera. Povremeno je dobro preispitati sebe i zapitati se slažete li se sa svime što ste odlučili kao par. Ako se nikad ne svađate, time samo potvrđujete da nemate izgrađeni vlastiti identitet već sebe poistovjećujete s vezom, tvrde bračni terapeuti.

Analitičari
Ovaj par pomno analizira i najmanju sitnicu zbog toga se često umjesto na pozitivne strane fokusira isključivo na negativne. Zbog toga teško nalaze rješenje za svoje probleme koji umjesto da nestanu samo se povećavaju. Takav pristup često prati osuđivanje, stoga je bolje prvo pitati partnera što je svojim činom mislio umjesto da isto pretpostavljate. To rađa dijalog i otklanja sumnju koja može izroditi novu svađu.

Ona kaže – on bježi
Ako se par stalno suočava s pristupom da ona kaže, a on bježi, vrijeme je za ozbiljne promjene. Partner koji probleme gura pod tepih samo pokazuje da nije spreman poraditi na odnosu i potruditi se za svoju bolju polovicu. Stoga mu je bolje pristupiti tako da mu pokažete kako ga za ništa ne krivite već želite zajedničkim snagama pronaći rješenje. Postavite se kao da ste ravnopravni.

Šutnja
Ovaj se par nikad ne svađa, već šutnjom pokazuje da nešto smeta. Te tenzije osjećaju svi oko njih zbog čega im je neugodno u njihovom društvu. Najčešće je pokazatelj da je par jednostavno odustao od svega odnosno da nema više energije za svađu, tvrde bračni terapeuti. Najbolje je prekinuti šutnju i pokušati pronaći novi način komunikacije.